Prisluškivanje u Srbiji - afere bez kraja

Za sada nema nijednog dokaza da je Bojan Pajtić prisluškivan, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

17:37

Default images
foto: Beta, Tanjug

Svoje tvrdnje bazira na saslušanju urednika sajta Teleprompter, koji je objavio navodni transkript razgovora lidera DS-a i Lidije Udovički.

Stefanović najavljuje da će ostatak istrage biti usmeren ka utvrđivanju toga odakle se uopšte pojavio transkript i da li je verodostojan.

Nije prisluškivanje Pajtića nego pokušaj DS-a da destabilizuje zemlju - tako ministar Stefanović opisuje slučaj posle saslušanja Danila Redžepovića, urednika Telepromptera.

“On je odbio poligrafsko ispitivanje, to mogu da vam kažem, i mogu da vam kažem da je na većinu pitanja odgovorio pozivajući se na Zakon o medijima”, rekao je Stefanović.

Rasplićući jednu, ministar policije otvorio je drugu aferu - prvi put pomenuo je kofere dokaza nelegalnog prisluškivanja Aleksandra Vučića iz opozicionog doba.

“Ako sumnjate da je to prisluškivanje bilo nelegalno, zašto ga niste ranije prijavili? Dakle, što se mene tiče, ja sam nedavno saznao za ovo zato što u policiji nema takvu vrstu dokumentacije, ima je BIA. Predsednik vlade nije želeo da... Ja sam uveren da su oni imali... Da će se on obratiti i da će pokazati šta je rađeno u tom periodu. Ali ostavimo to njemu”, dodao je Stefanović.

Nije ovo prvi slučaj od dolaska naprednjaka na vlast da se pominje prisluškivanje. Prvi se 2013. godine predsednik Tomislav Nikolić požalio B92.

B92: Verujete da Vas prisluškuju u Srbiji?

Nikolić: Ja mislim da!

B92: A ko Vas prisluškuje?

Nikolić: E sad to treba da utvrde oni kojima sam rekao da me prisluškuju.

Godinu kasnije, ministar pravde Nikola Selaković otkrio je prislušne uređaje u hotelu Kraun Plaza, gde je boravio premijer Vučić.

“Unutra se nalazi sofisticirana tehnologija, prikrivena kamera visoke rezolucije i mikrofon koji i najmanji šum u toj prostoriji može da detektuje”, istakao je Selaković.

Da li je prislušne uređaje kupovao Dragan Šutanovac, gde ih je sve nalazio Vuk Drašković - špijuniranje ove vrste česta je tema u Srbiji. Stručnjaci kažu da je važno kontrolisati one koji po zakonu smeju da prisluškuju, ali i sprečiti neovlašćeno prisluškivanje, koje je tehnički sve lakše.

“Nismo mi izuzetak po tom pitanju u odnosu na svet - to je uvek bilo između politike i prava. Ponekad prevagne na jednu, a ponekad na drugu stranu. U svakom slučaju, to je jedno moćno oružje, koje se može koristiti u političkim razračunavanjima”, kaže Božidar Banović sa Fakulteta bezbednosti.

Za sve afere prisluškivanja u Srbiji jedna stvar ostaje zajednička: nikada nisu rasvetljene do kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: