"Nema "političkog popusta" na putu ka EU"

Države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu ulaska u EU, ocenjuje za DW državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

10:03

Default images
wikipedia.org/SPD Fraktion

Ipak, kako je istakao, te zemlje ne mogu da očekuju nekakv ustupke na tom putu.

Prema njegovim rečima, države Zapadnog Balkana same su odlučile da žele da budu deo Evropske unije.

"To pozdravljam, jer je i u našem interesu da u toj organizaciji članice budu države koje su sigurne, demokratske, socijalno stabilne i privredno uspešne. Što se odlučnije sprovode reforme, to će brže napredovati i pregovori o članstvu. Perspektiva za članstvo država Balkana još uvek je tu, bez rezervi. Ipak, važi i sledeće: neće biti „političkog popusta“ kada je reč o preduslovima za ulazak u EU! Meni je jasno da se prvenstveno mladim proevropskim snagama čini da taj proces ne ide dovoljno brzo. Mladim ljudima potrebne su perspektiva i šanse u njihovim domovinama. Zbog toga smo i inicirali Konferenciju o Zapadnom Balkanu. Želimo da pokažemo da je perspektiva ulaska u EU više od običnog obećanja, ali i da očekujemo konkretne mere i rezultate", rekao je Rot.

Na pitanke da li su realna očekivanja balkanskih država da bi na tom putu mogle da dobiju finansijsku pomoć Brisela, Rot kaže da je čitavom regionu hitno je potreban veliki socijalno-ekonomski poticaj.

"To pokazuje ponašanje omladine. Previše mladih ljudi okreće leđa svojim domovinama, iako su tamo hitno potrebni. Dve stvari su prioritet: prvo se na pravi način moraju iskoristiti konkretne ponude za izgradnju regionalne infrastrukture i drugo, preduslov za investicije privatnih biznismena i za privredni rast jeste odlučna borba protiv korupcije ko i dobar rad vlada i organa vlasti."

On je istakao i da Nemačka dosta toga čini da pomogne regionu.

"Mi činimo dosta toga. Nemačka je, na primer, najveći bilateralni donator pomoći za Srbiju. Osim država Evropske unije, u regionu su aktivne i međunarodne institucije kako bi sufinansirale priključivanje regiona na saobraćajnu mrežu EU. Očigledno da mnogi još nisu uočili da je EU najveći donator u regionu. Sve više plodova donosi i naše delovanje u ulozi posrednika, recimo u pregovorima između Srbije i Kosova."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: