"Kukavice iz mase da se junače u Knez Mihailovoj"

Osiguranje u Srebrenici je zakazalo zbog loše koordinacije policija, ističe predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić za list “Danas”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2015.

23:37

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, on je istakao da ne veruje da je napad na premijera Vučića bio organizovan i upitao zbog čega se genocid negira ako postoji nekoliko presuda međunarodnih sudova.

Kako navodi, najveći "krivac" je državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je u Potočare trebalo da pošalje specijalce, a nije.

“I najveće kukavice se ohrabre kada u masi napadaju, zato pozivam te kukavice koje su nasrnule fizički na premijera Srbije u Potočarima da idu u Beograd, u Knez Mihailovu ulicu, pa neka se tamo junače, a ne na komemoraciji žrtvama genocida”, kategoričan je u izjavi za Danas Amir Zukić, generalni sekretar vladajuće Stranke demokratske akcije u Bosni i Hercegovini.

On napominje da je napad na premijera Srbije - napad na tradicionalno gostoprimstvo i ugled BiH, pozivajući Aleksandra Vučića da što pre poseti Sarajevo, odnosno da vlasti u Sarajevu što pre dođu u zvaničnu posetu Beogradu.

"Ovaj incident je veliki propust obezbeđenja u Srebrenici, velika sramota. Ja sam lično video da je bilo više ljudi i veće obezbeđenje oko, recimo, Filipa Vujanovića, predsednika Crne Gore, ili turskog premijera Ahmeda Davutoglua, nego oko premijera Srbije", ističe sagovornik Danasa.

Zvizdić napominje da ne veruje da ovaj napad bio organizovan. "Narod je bio jako nezadovoljan izjavama Vučića o genocidu u Srebrenici. Imali smo nipodaštavanje rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, negiranje genocida. Ljudi, imamo nekoliko presuda međunarodnih sudova da se u Srebrenici dogodio genocid, zašto se to negira, zašto se tako odnosi prema žrtvama... Pa, ako se već poredimo sa svetom, nijedan nemački najviši zvaničnik nije posle negirao Holokaust", napominje Amir Zukić za “Danas”.

Osim toga, on je pohvalio Vučićevu reakciju posle napada i nastup na konferenciji za novinare.

"Gledao sam i slušao Vučića na konferenciji za novinare i stvarno mislim da je njegova reakcija bila korektna", zaključuje sagovornik Danasa.

Veće ministara BiH održalo je vanrednu sednicu posvećenu napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, tokom obeležavanja 20. godina od genocida u Srebrenici.

Predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić najoštrije je osudio napad i zatražio od policijskih, obaveštajnih i sigurnosnih tela hitnu informaciju o propustima zbog kojih se napad dogodio i hitnu istragu o počiniocima i procesuiranje istih.

"Napad se nije smeo dogoditi, to želim posebno da podvučem, zbog mesta na kome se dogodio, a to je mezarje u Potočarima, mesto neizmernog bola i tuge koje jeste i koje mora i ostati mesto najvećeg pijeteta žrtvama genocida, mesto na kojem svi mi treba da stojimo pognute glave, ali i crpiti snagu za našu zajedničku budućnost. Napad se nije smeo dogoditi jer za to nadležne institucije moraju garantirati sigurnost svim dužnosnicima koji dolaze u BiH, posebno tako visokog ranga kao što je premijer Vučić, dati im pune garancije i punu sigurnost kad dolaze u BiH'', ukazao je Zvizdić.

On je dodao da ovaj događaj još jednom pokazao da koordinacija između obaveštajnih službi i policijskih tela ne funkcioniše.

"Ja kao predsedavajući Veća ministara BiH nisam imao nikakvu informaciju koja bi ukazivala da će gospodin Vučić biti napadnut. Sada kad gledam izjave, od visokih policijskih i obaveštajnih dužnosnika iz Srbije čujem da su oni to znali i da su te informacije nekome dostavili.

Kako navodi, on izričito traži od obaveštajno-sigurnosnih agencija i policijskih tela u BiH da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj koji je dobio informaciju javio to i drugima kako bi se blagovremeno i preventivno delovalo.

“Sada već počinjem sumnjati da mnogima nije u interesu da u BiH imamo takvu vrstu koordinacije i da ima onih koji žele da ovde imamo stalne događaje koje smo mogli da sprečimo poput napada na policijsku stanicu u Zvorniku do napada na premijera Srbije u Potočarima", konstatovao je Zvizdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: