Briga o starima u rakovačkim selima

Sela opštine Rekovac uglavnom naseljava populacija ljudi starijih preko šezdeset godina.

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:35

Default images
Foto: B92

Mladje su ispratili u gradove, a oni su ostali i rešili da budu čuvari svojih domova.

O stotinu najugroženijih meštana brinu gerontodomaćice rekovačkog Crvenog krsta, koje im koliko toliko olakšavaju svakodnevni život.

Za baka Anicu nema boljeg doma od onog u kojem je njena porodica nekada bila na okupu. Iako joj se dogodi da padne, zbog bolova u ledjima, ona se ponosito diže i nastavlja dalje.

U svojoj samoći razmišlja o ćerki koja živi u Jagodini i sinu koji je davno poginuo.

"To mi je sinu slika na televizor. Ja velim: „Sine hoćes s tobom da čuvam kucu? Teško je, pretegnuto, ali nema se gde, nema se gde. Kada dođu, dobrodošli", kaže Anica Radojević.

Zorica Aleksić pomaže u održavanju Aničinog domaćinstva, ali izdvoji vreme i da je saslusa i tako joj na trenutak, što narod kaze, olakša muku. Neretko, i kada ode od nje, razmišlja da li će Anici da bude dobro.

"Kako će da preživi te ostale dane dok ja ne dođem da je obiđem, da je vidim, da li je u istom stanju. Da li su došli njeni da je obiđu u međuvremenu. Nekad se saosećam sa njima, ali nekad mi je i drago što mogu na neki načim da im pomognem. Ipak, njima mnogo znači to kada se neko interesuje za njih", kaže Zorica Aleksić, gerontodomaćica Crvenog krsta u Rekovcu.

O zdravlju starih meštana brinu doktori rekovačkog Doma zdravlja, koji ih jednom nedeljno lično obilaze. Pored pregleda i prepisane terapije bitan je i razgovor.

"Neminovna su savetovanja o ishrani, ne samo terapija. Nailazimo na porodice koje nemaju uslove, gde samo nije bitna terapija vec o održavanje higijen prostora. Znaci pomoći im na drugi način, ne samo lečenjem", kaže Jasmina Jevremović, doktorka Doma zdravlja „Rekovac“.

Od trideset i dva sela, rekovački Crveni krst je uspeo da uposli gerontodomaćice za devet najugrozenijih.

"Mi imamo, prema nasim procenmama i saznanjima koje sa terena, negde oko 250 lica kojima je potrebna ova vrsta usluge", kaže Dobrica Gazdić, sekretar Crvenog krsta Rekovac.

U planu je da se projekat brige o starima realizuje i u ostalim selima. Ograničena finasijska sredstva su ta koja onemogućavaju da više od stotinu starijih dobiju neophodnu negu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: