KiM: Apeli za formiranje Specijalnog suda

Formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila tzv. OVK je top tema svih medija na Kosovu i Metohiji, a apeli stižu sa svih strana.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

23:06

Default images

Nakon apela koje su javnosti uputili Mustafa i Tači, čiji poslanici su i dalje protiv, kao i predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskih predstavništava, danas se parlamentu obratio američki kongresmen Eliot Engel poručivši da specijalni sud mora biti formiran a ako to ne bude učinio prištinski parlament, učiniće Savet bezbednosti UN.

"Specijalni Sud je međunarodna obaveza drzave Kosovo i kao nezavsina drzava Kosovo treba da prevaziđe i ovo stanje, u suprotnom biće OUN taj koji će odlučiti o tom pitanju", rekao je Engel na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom deklaracije o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti.

Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Advokat i politički analitičar Azem Vlasi kaže da je glas protiv formiranja suda praktično glas protiv Kosova.

Po njegovom tumačenju, neglasanje za odluku o formiranju suda je najštetnija od proglašenja kosovske nezavisnsosti.

Vlasi kaže da bi suverenitet Kosova imao manju štetu ako bi odluku o formiranju doneo parlament nego da ona bude doneta u SB UN.

On je upozorio da bi u sudu koji formira SB UN bilo članova i iz zemalja koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a kao primer naveo Rusiju i Kinu.

Vlasi veruje da će parlament ipak usvojiti ustavne amandmane koji će otvoriti prostor za donošenje zakona o formiranu specijalnog suda za zločine OVK, javili su mediji.

Protiv ustavnih amandmana u kosovskom parlamentu glasali su poslanici Tačijeve Demokratske partije Kosova koji, uprkos obećanju Mustafe i Tačija datom Merkelovoj u sredu u Berlinu, tvrde da neće menjati svoj stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: