Vučić i Rama saglasni da nisu saglasni o Kosovu

Prva zvanična poseta premijera Srbije Albaniji protekla je u mirnom tonu, a predsednici Vlada Srbije i Albanije su se saglasili da nisu saglasni po pitanju KiM.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

07:23

Default images
foto: Beta/AP

Dolazak Aleksandra Vučića u Tiranu je proteklih dana uzburkao duhove sećanja na događaje iz Beograda, kada je njegov albanski kolega Edi Rama iskoristio priliku i, mimo diplomatskih procedura, promovisao nezavisnost južne srpske pokrajine na konferenciji za medije.

Gotovo iznenađujuća je bila vest od pre nekoliko nedelja iz Sarajeva, kada je Vučić rekao da će posetiti Tiranu, pošto prethodno nije bilo takve najave.

Jedan od razloga takve njegove odluke je i teroristički napad koji je grupa kosovskih Albanaca, veterana OVK izvela u Kumanovu.

Vučić je u prestonici BiH rekao da će putovati u Tiranu kako bi pokušao da predupredi ponavljanje nasilja u regionu i “novo Kumanovo“.

Dvojica premijera su posle razgovora u četiri oka pred medijima konstatovali da razlike u stavovima postoje, a da je najveća razlika u vezi sa statusom Kosova i Metohije.

Ipak, konferencija za medije je protekla bez tonova neuobičajenih za diplomatske susrete, a posle susreta sa Ramom Vučić se sastao i sa ostalim liderima Albanije, predsednikom Bujarom Nišanijem, gradonačelnikom Tirane, ali i sa predstavnicima Srba u Albaniji koji su konstatovali da njihov položaj nije dobar.

Pored smirivanja tenzija u regionu, srpska delegacija je u glavnom gradu Albanije razgovarala i o ekonomskim, infrastrukturnim i turističkim temama, što je nastavak procesa koji je počeo ranije ove godine kada su u Tirani boravili srpski ministri i kada su najavljeni razgovori o zajedničkim projektima, poput autoputa Niš – Tirana.

Od incidenta na fudbalskoj utakmici dve reprezentacije u Beogradu i ispada albanskog premijera, odnosi dve države idu u sve boljem smeru, a kako navode pojedini strani mediji, na tome je izuzetno insistirala nemačka kancelarka Angela Merkel, koja će uskoro posetiti glavne gradove Srbije i Albanije kako bi se uverila u razvoj procesa saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: