Drugi susret Vučića i Rame, prvi u Tirani

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u sredu putuje u dvodnevnu posetu Albaniji, gde će se sastati sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

23:15

Default images
foto: Tanjug

U prvu posetu srpskog premijera Albaniji u istoriji Vučić stiže u vreme "nove krize na Balkanu" i šest meseci nakon razmene oštrih reči dvojice premijera u Beogradu.

Tada su svetski mediji pisali o krhkim odnosima između dve zemlje i napetoj atmosferi na konferenciji za medije, uz komentare da je "propuštena šansa". Međutim, sa obe strane sada stižu mnogo blaži tonovi.

Gostujući na TV B92 Vučić je rekao da nema nikakvih teških poruka iz Beograda, dok je Rama poručio da Srbija i Albanija treba da budu na Balkanu ono što su Francuska i Nemačka bile u Evropi.

U srpskoj delegaciji će biti i ministarka Zorana Mihajlović, koja će razgovarati sa albanskim kolegama o izgradnji auto-puta Niš – Priština do luke u Albaniji, kao i o rekonstrukciji pruge preko Kosova do Albanije.

“Mislim da je došlo vreme da kada govorimo o srpsko-albanskim odnosima da se ne mrštimo i mislimo o problemima. Između ostalog, i infrastrukturni projekti će biti tema. Naravno da postoje različita mišljenja, ali zajednički je cilj da budemo članovi EU i da imamo životni standard evropskih demokratija“, navela je Mihajlovićeva.

Srpski, albanski i strani analitičari su proteklih dana posetu najavljivali kao veoma važnu za region.

“Mene ohrabruje želja da se odnosi poprave i postave na neke normalne okvire saradnje“, rekao je savetnik premijera Albanije Škeljzen Malići.

Za normalnu saradnju, pored srpskog premijera, jeste i albanski premijer. Edi Rama poručio je da Srbija i Albanija treba da budu na Balkanu ono što su Francuska i Nemačka bile u Evropi.

A do tada, tokom posete srpskog premijera Tirani bezbednosne mere biće na najvišem nivou. Kontrola će biti obavljana s kopna i iz vazduha, a u obezbeđenju će uičestvovati i pripadnici antiterorističkih jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: