Odložen sastanak o miru u Jemenu

Odložena je Mirovna konferencija o Jemenu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koja je trebalo da počne 28. maja u Ženevi, saopštio je zvaničnik UN.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

23:17

Default images
Foto: Beta, AP

"Mogu da potvrdim da je sastanak odložen", rekao je neimenovani zvaničnik UN agenciji AFP, ne iznoseći detalje.

Jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi izneo je u subotu zahteve svoje vlade u egzilu da prisustvuje konferenciji, kao i da se šiitski pobunjenici povuku sa teritorije koju su osvojili.

Hadi je napustio zemlju i otišao u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, kada su pobunjeni Huti krajem marta načinili proboj ka Adenu, njegovom uporištu na jugu zemlje.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je ranije da se nada da će Ženevska konferencija, koja je trebalo da se održi 28. maja, pomoći Jemenu da ponovo pokrene politički proces, smanji nivo nasilja i ublaži nepodnošljivu humanitarnu situaciju.

"Tragično, Jemen je sada skliznuo u oružani sukob uz rizik da se proširi izvan svojih granica i ima dramatičan uticaj na civile koji plaćaju najveću cenu", rekao je tada Ban Ki Mun.

Međutim, i pre je bilo nejasno da li će pobunjeni Huti prisustvovati sastanku u Ženevi, pošto su obustavljeni raniji mirovni pregovori uz posredstvo UN, kada su Huti pokrenuili ofanzivu i primorali jemenskog predsednika da pobegne u egzil u Saudijsku Arabiju.

U nasilju u Jemenu, do sada, je ubijeno 1.850 ljudi i 7.394 ranjeno, dok je 545.000 raseljeno, podaci su UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: