Novi tužilac Euleksa na dužnosti

Amerikanac Dejvid Švendiman, novi glavni tužilac Specijalne istražne radne grupe (SITF), povezane s Euleksom, stupio je na dužnost u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

19:58

Default images

Švendiman je saopštio da je to "ponovna potvrda rešenosti SAD da se ostvari postupak" istrage ratnih zločina na Kosovu i "novi znak bliske saradnje SAD i Evropske unije".

Švendiman je naglasio da s "osećanjem stroge odgovornosti" preuzima dužnost od prethodnog glavnog tužioca Specijalne istražne grupe Klinta Vilijamsona i da "u potpunosti podržava" dosadašnji istražni rad Grupe i izveštaj Vilijamsona o tome iz jula 2014.

"Ja sam odlučan da nastavim to delo i postupak dovedem do kraja", poručio je novi glavni tužilac SITF.

Švendiman je podvukao da "ključnu važnost daje nezavisnosti, nepristrasnosti i integritetu istrage zločine", što je "od bitnog značaja da bismo okončali istragu o navodima izveštaja Saveta Evrope iz 2011, kao i da se to podigne na nov nivo".

Novi glavni tužilac SITF je zatražio da se radi toga što pre uspostave specijalna sudska veća i Specijalno tužilaštvo posebnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Taj sud treba uskoro da počne da radi u Holandiji, kako bi proverio tvrdnje Saveta Evrope o ratnim zločinima tokom rata za Kosovo 1999, uključujući trgovinu organima Srba koje je pobila Oslobodilačka vojska Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: