Četvoro poginulo u padu aviona

Četiri člana posade su poginula, a dva su teško povređena kada se nedaleko od aerodroma u Sevilji srušio vojni transportni avion "erbas A400M".

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

14:29

Default images
Foto: Tanjug

Erbas je saopštio da je u avionu, koji je imao probni let, bilo šest članova posade, i da su dva koja su preživela nesreću u teškom stanju u bolnici.

Španska kontrola letenja navela je na svom Tviter nalogu da su ih piloti pre pada obavestili da je došlo do kvara na letelici. Mediji su ranije objavili izjavu premijera Marijana Rahoja koji je rekao da je u avionu bilo do 10 članova posade, i da su svi poginuli.

Rahoj je izrazio saučešće porodicama poginulih i posetio ih.

"Nadam se maksimalnoj transparentnosti u rasvetljavanju onoga što se ovde desilo. To ću tražiti od Erbasa", rekao je Rahoj.

Portparol Erbasa u SAD DŽejms Darsi rekao je da je to bio prvi udes tog velikog tipa propelerskog transportnog aviona, od kako je ušao u službu francuskog vazduhoplovstva 2013.

On je dodao da je Erbasova sekcija za odbranu i svemir povećala proizvodnju tog tipa aviona "kao deo normalnog razvoja tog programa".

Cilj je da ove godine bude proizvedeno 14 letelica, naspram osam prošle godine, naveo je Darsi.

Osam zemalja, uključujući i Španiju, naručilo je više od 190 ovih letelica, kako bi njima zamenili svoje dotrajale Herkul flote.

Sevilja je poslednja stanica za sklapanje "A400M".

Erbas je naveo da je avion koji se danas srušio kod Sevilje bio namenjen Turskoj, gde je trebalo da stigne u junu, kao treća takva letelica koju su kupili Turci. . . . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: