"Poseta Tačija zavisi od Beograda"

Poseta Hašima Tačija Beogradu zavisi od političke volje vlasti u Srbiji da dozvole tu posetu, ističe zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

00:22

Default images
Foto: Beta, AP

"Zamenik premijera Tači je pre nekoliko nedelja primio poziv i izrazio spremnost (da učestvuje na sastanku). Mi čekamo potvrdu od srpske države, ako ima političke volje za posetu", rekao je Seljimi za albansku TV Top čanel.

Seljimi je rekao da očekuje da srpske vlasti vrlo brzo odluče o tome, pošto se konferencija održava 24. aprila u Beogradu.

Televizija Top čanel javila je da raspolaže informacijama da EU vrši pritisak na Srbiju, da private posetu Tačija i da mu obezbede punu bezbednost tokom boravka u Beogradu.

Televizija je navela i da su neke evropske zemlje preuzele na sebe obavezu da organizuju putovanje Tačija helikopterom iz Prištine u Beograd, kako bi se izbegli eventualni incidenti tokom putovanja.

Najavljena poseta Tačija je izazvala oštre reakcije vlasti u Srbiji.

Seljimi je rekao da ponašanje bivšeg srpskog režima na čelu sa Slobodanom Miloševićem treba da budu deo istorije i da ne treba da budu smetnja današnjim odnosima i procesu normalizacije odnosa između dve zemlje.

Hašim Tači je potvrdio dolazak u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana, ističe organizator te konferencije Omladinski odbor za obrazovanje. Podsećamo, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je pre toga da u Srbiji i dalje važi poternica za Tačijem i da bi on mogao da bude uhapšen ukoliko dođe u Srbiju, što je najavio i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Nebojša Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: