Kurdski borci naneli poraz ID

Kurdski borci ostvarili su danas važnu pobedu protiv grupe Islamska država osvajanjem njenog ključnog uporišta u severoistočnoj sirijskoj provinciji Hasakeh.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

20:59

Default images
Foto: Beta/AP

Kurdskim snagama su u osvajanju mesta Tal Hamis, koje je pod vlašću ID bilo više od godinu dana, pomogli arapski borci, a pripadnici ID nisu pružili veći otpor. Kurdi su, kako se saznaje, nakon osvajanja Tal Hamisa spalili kuće pripadnika ID i njihovih pomagača, prenosi AFP.

Kurdi sada drže pojas koji povezuje Tal Hamis sa iračkom granicom, čime ometaju kretanje džihadista.

Pre osvajanja Tal Hamisa kurdski borci su u višednevnim borbama osvojili 103 sela u okolini, pri čemu je poginulo najmanje 175 boraca ID. Medju Kurdima i njihovim arapskim pomagačima stradalo je 30 boraca.

Pentagon je objavio kako su juče snage zapadne koalicije za borbu protiv ID izvršili više vazdušnih napada u proviniciji Hasakeh, uključujući tri u blizini istoimenog grada i tri u blizini Tal Hamisa.

Prethodno su pripadnici ID izveli ofanzivu u provinciji Hasakeh u kojoj su osvojili 10 sela, izazvavši egzodus 5.000 meštana i zarobivši najmanje 220 etničkih Asiraca hrišćanske vere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: