Obama: Dronovi su problem za SAD

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je da SAD ne prate tehnološki napredak napravljen kod dronova i da moraju da osavremene svoje propise.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

09:29

Default images

On je na taj način prvi put prokomentarisao pad bespilotne letelice u krug Bele kuće, u ponedeljak.

Obama je naveo da dronovi, ukoliko se pravilno koriste, imaju mogućnost da obogate ljude na način koji je bio nezamisliv samo pre jednu deceniju. Sada, federalna vlada treba da osigura da se oni bezbedno koriste u SAD i da ne narušavaju privatnost.

"Mi još nemamo pravnu strukturu da regulišemo korišćenje dronova i globalno i unutar pojedinih zemalja", rekao je Obama.

On je istakao da je deo njegovog posla u poslednje dve godine predsedničkog mandata i da se stvori zakonski okvir koji će obezbediti dobru stranu korišćenja dronova a minimizirati loše.

Nacionalna geoprostorna obaveštajna agencija saopstila je u utorak da je muškarac koji je upravljao dronom njihov službenik, da on na poslu ne radi s njima i da ga je privatno koristio, van dužnosti. Agencija je navela da incident shvata veoma ozbiljno. Identitet osobe koja je rukovala dronom nije objavljen.

Ta osoba iz Vašingtona se prijavila Tajnoj službi SAD kako je odgovoran za dron koji je pao u dvorište Bele kuće. On je tada izjavio kako dron koristi rekreativno i da nije nameravao da ga pošalje iznad Bele kuće, preneo je AP.

Portparol Tajne službe Brajan Liri prethodno je objavio kako je u pitanju letelica "kvadkopter", sa četiri propelera, širine oko pola metra.

Prema Lirijevim rečima, "kvadkopter" je leteo veoma nisko pre nego što se srušio na jugoistočnu stranu Bele kuće u tri sata i osam minuta ujutru po lokalnom vremenu.

Obama i njegova supruga Mišel u trenutku incidenta nisu bili u Beloj kući jer su bili u Nju Delhiju, u zvaničnoj poseti Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: