Tužilaštvo o prijavi ombudsmana

Više tužilaštvo u Beogradu razmatra krivičnu prijavu koju je pre dva dana podneo Zaštitnik građana Saša Janković protiv dvojice pripadnika vojne policije.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 16.01.2015.

15:09

Default images
Foto: Printskrin

Pripadnici vojne policije se terete za napad na Žandarmeriju tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Nakon razmatranja prijave, tužilaštvo će doneti odluku o daljem postupanju, navodi se u informaciji tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Više tužilaštvo je prošle godine počelo sporovođenje istražnih radnji povodom krivične prijave policije protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog brutalnog prebijanja i prekomerne upotrebe sile prema Andreju Vučiću i dvojici pripadnika Vojne policije koji su bili sa njim u društvu, kao i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda.

Brata premijera Aleksandra Vučića i brata gradonačelnika Siniše Malog i dva člana obezbeđenja, iako su se legitimisali, pretukli su ih 28. septembra, tokom Parade ponosa, pripadnici niškog odreda Žandarmerije.

Zaštitnik građana je, međutim 14. januara, podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije.

Ombudsman se i pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja posle sukoba.

Protiv još jednog pripadnika Žandarmerije policija je, takođe po nalogu tužilaštva, podnela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je naredio intervenciju žandarmerijske jedinice i nije sprečio prekoračenje ovlašćenja.

Janković je obavestio tužilaštvo da je Vojnobezbednosna agencija oduzela snimke video nadzora iz lokala u okolini i razgovarala sa svedocima događaja pre policajaca kojima je Tužilaštvo naredilo da sprovedu istragu.

Zaštitnik građana je, kako je saopštio u sredu, utvrdio da u policijskim spisima stoji da su četvorica civilno obučenih lica pre prikazane brutalnosti odbili da poslušaju usmena naređenja, pokušali da probiju kordon, vređali pripadnike Žandarmerije, pretili im i fizički se sukobili s njima.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: