Velika smrtnost romske dece

Oko 14 promila dece do pete godine umre u romskim naseljima u Srbiji, pokazuju podaci istraživanja koje je danas predstavio Republički zavod za statistiku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

14:50

Default images

Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji sprovedeno je u 2014. godini u 7.351 domaćinstvu opšte populacije u Srbiji i u 1.976 domaćinstava koja žive u romskim naseljima.

Prema podacima istraživanja fertilitet u opštoj populaciji iznosi 1,6 rađanja po ženi, dok u romskim naseljima iznosi 3,1 rađanje po ženi.

Oko pet odsto romskih devojčica rodilo je prvo dete pre 15. godine, a 38 odsto pre 18. godine.

Istraživanje pokazuje da je oko pet procenata dece opšte populacije u Srbiji rođeno sa nedovoljnom težinom, dok taj broj dece iz romskih naselja dostiže 15 odsto.

U opštoj populaciji u Srbiji samo dva odsto dece je neuhranjeno, dok je to slučaj sa 10 odsto romske dece, što uzrokuje i zaostatak u rastu kod 19 odsto romske dece.

Podaci za 2014. godinu pokazuju da 28 odsto dece iz opšte populacije nema odgovarajući ishranu, dok je u najsiromašnijim domaćinstvima to slučaj sa oko 50 odsto dece. U romskim naseljima jedna trećina dece nema odgovarajuću ishranu.

Istraživanje pokazuje da je 81 odsto dece iz opšte populacije primilo sve preporučene vakcine, dok je 71 procenat vakcinu primilo na vreme.

U romskim porodicama sve vakcine je primilo skoro upola manje dece (44 odsto), dok je samo 13 odsto njih vakcinisano na vreme.

Oko polovina dece u opštoj populaciji pohađa predškolsko obrazovanje od treće do pete godine.

Najčešći razlozi za nepohađanje su to što decu neko čuva kod kuće (66 odsto) ili zbog toga što su vrtići skupi (34 odsto).

Razlike u pohađanju predškolskog obrazovanja su velike u odnosu na decu iz najsiromašnijih porodica (pohađa devet odsto) i decu iz romskih naselja (šest odsto).

Oko 28 odsto dece iz opšte populacije nema ni tri knjige prilagođene njihovom uzrastu dok u romskim naseljima taj procenat dostiže 88 odsto.

Svako deveto dete iz najsiromašnijih porodica i trećina romske dece ne krenu na vreme u osnovnu školu.

Oko 20 odsto najsiromašnije dece ne upisuje srednju školu, dok je to slučaj sa 78 odsto romske dece.

Kada je reč o reproduktivnom zdravlju 98 odsto žena starosti od 15 do 49 godina opšte populacije imalo je prenatalni pregled, dok je taj procenat kod Romkinja 96.

Oko 90 odsto žena opšte populacije imalo je pristup preporučenoj prenatalnoj zaštiti, dok je to pravo ostvarilo 79 odsto Romkinja.

Istraživanje pokazuje da 58 odsto žena koje žive u nekoj vrsti zajednice koristi kontracepciju, a da je najzastupljenija (35 odsto) prekinuti snošaj, dok taj metod kontracepcije u romskim naseljima koristi 52 odsto udatih žena.

Oko 15 odsto žena u Srbiji je imalo barem jedan abortus, dok je oko trećina žena koja živi u romskim naseljima imala abortus.

Kako je navela glavna metodološkinja istraživanja Nadežda Bogdanović broj abortusa raste sa starošću, dok opada sa obrazovanjem i boljim materijalnim položajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: