"Austrija pomaže pravosuđu Srbije"

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković i njegov austrijski kolega dogovorili su u Beču konkretke oblike za intenviziranje saradnje između pravosuđa dve države.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

14:47

Default images

Kako je navedeno, saradnja će biti ostvarena posebno kada je u pitanju put Srbije ka Evropskoj uniji i pregovaračko poglavlje 23.

Nakon sastanka, Selaković je u rekao da će Austrija i Srbija u narednom periodu uspostaviti direktnu komunikaciju i razmenu iskustava u borbi protiv organizvanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije.

"S obzirom na značajna iskustva Austrije u borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, kao i da ona poseduje specijalno tužilaštvo za tu namenu, dogovoril smo da se napravi direktna linija komunikacije razmene iskustava i pomoći u unapređenju rada ovih javnotužilačkih organizacija“, precizirao je Selaković.

On je dodao da je na sastaku bilo reči i o ekspertskoj pomoći Austrije u evropskim integracijama Srbije naročito o poglavlju 23 koje je pod nadležnošću Ministarstva pravde.

"Dogovorili smo da se ova saradnja svakako intenzivira u što skorijem roku i da sa konkretnim rezultatima budem u prilici da svog kolegu o tome informišem“, rekao je Selaković i najavio uzvratni poziv sa posetu austrijskog mnistra pravde.

Austrijski federalni ministar pravde Volfgang Brandšteter rekao je da Srbija i Austrija pokušavaju da inteziviraju saradnu kako bi se ojačao put Srbije ka EU.

“Ako pogledate razvoj zemalja posebno u srednjoj Evropi videćete da ono što „pripada jedno drugom, ostaje zajedno. To je smisao Evropske unije i njen cij i zato sam veoma srećan zbog naših razgovora“, rekao je Brandstater.

Srpska delegacija Ministarstva pravde u austrijskom parlamentu sastala se sa članom Austrijskog parlamenta Nikolausom Berlakovićem, koji je i član Komiteta za pravosuđe, kao i parlamentarne grupe Austrija-Srbija.

Popodne je planirano da se Selaković sastane sa Saveznim predsednikom Republike Austrije Hajncom Fišerom, a sastanku će prisustvovati i ministri pravde Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rumunije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: