Smrtonosni otrov ministru finansija

Anonimno pismo iz Slovenije koje je prošle sedmice stiglo češkom ministru finansija Andreju Babišu, sadržalo je otrovni prašak u smrtonosnoj dozi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

11:55

Default images

To je potvrdio portparol Državnog istituta za nukelarnu, hemijsku i biološku zaštitu Radek Pokornjik, nakon analiza praška.

Serija anonimnih pisama sa sumnjivim praškom ili kapsulama, započela je prošlog utorka pošiljkom ministru unutrašnjih poslova Milanu Hovanecu, a usledile su do vikenda još tri na razne adrese.

Hovanecu je iz Skandinavije, običnom poštom, stigla pošiljka bez pisma, samo sa dve kapsule cijanida u dozi opasnoj po život, pokazalo se u laboratoriji.

Ministarstvo finansija preuzelo je 20. novembra sumnjivu pošiljku s praškom, naslovljenu lično na ministra Babiša, istog dana slična pošiljka stigla je u predsednički zamak Hradčani, a dan kasnije, u petak, i češkoj komercijalnoj televiziji Prima.

"Prašak u pošiljakama za Hradčane i televiziju Prima nije bio otrov", kazao je danas Pokornjik.

Policija danas nije želela u interesu istrage da saopšti nikakve dalje detalje.

"Vodimo intenzivnu istragu", kazala je o pismima sa otrovom portparol češke policije Jana Macalikova, a upozorila je da policija neće saopštavati detalje, zato što takvi slučajevi lako mogu da posluže kao inspiracija.

Ministar Hovanec rekao je da pošiljaoci anonimnih poruka sa otrovom ili sumnjivim, a bezopasnim praškom, najverovatnije nemaju veze sa serijom takvih poruka koje su u septembru uz preteća pisma, navodno u ime Islamske države, zbog češke pomoći iračkim Kurdima stigle predsedniku, premijeru i ministru spoljnih poslova Češke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: