Sve bolja saradnja sa Mađarskom

Saradnja Srbije i Mađarske je od prošle godine značajno poboljšana, saglasili su se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.11.2014.

09:22

Default images

O tome govori podatak da je tokom prošle godine ostvarena rekordna trgovinska razmena između dve zemlje.

Nikolić i Sijarto su na sastanku u Beogradu istakli potrebu da se Srbija i Mađarska bolje infrastrukturno povežu i u tom cilju naglasili značaj obnove pruge Beograd - Budimpešta i izgradnje novih graničnih prelaza.

Predsednik Nikolić je rekao da je želja Srbije da što pre postane punopravni član Evropske unije, a dok se to ne desi, trudićemo se da po evropskim standardima stvorimo modernu, uređenu državu, kako bi ostvarili bolje uslove života za sve naše građane, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ministar Sijarto je istakao da Mađarska snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i da je stav njegove zemlje da bi Evropska unija morala da ubrza proces proširenja, zbog čega Mađarska izuzetno važnim smatra održavanje dobrih odnosa među zemljama regiona.

Nikolić i Sijarto naglasili su još jednom značaj mađarske nacionalne manjine u Srbiji, koja predstavlja veoma važnu sponu između naše dve zemlje, navedeno je u saopštenju. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijart složili su se da veze dve države nikada nisu bile tako dobre kao sada, posebno imajući u vidu "snažan razvoj ekonomskih odnosa i rast obima trgovinske razmene".

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine, Sijart je rekao da Srbija može računati na Mađarsku kao na najbližeg saveznika u procesu evrointegracija i da je za stabilnost regiona izuzetno značajna perspektiva članstva u EU.

On je rekao da je EU potreban dodatni elan, koji mogu doneti nove članice, kao što su Srbija i zemlje zapadnog Balkana.

Sijart je, kako piše u saopštenju, naglasio i značaj saradnje na zajedničkim energetskim i infrastrukturnim projektima, navodeći da će samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, sredinom decembra u Beogradu, biti prilika za konkretizaciju i realizaciju projekata.

Maja Gojković je zahvalila na podršci Mađarske i istakla da je Srbija privržena evrointegracijama, kao i reformama koje sprovodi, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: