Nema dogovora AKS i Ministarstva

Advokati će nastaviti štrajk, nakon što su odbili ponudu Ministarstva pravde, za koju kažu da ne predstavlja suštinsku promenu Zakona o javnom beležništvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.10.2014.

15:10

Default images

Nakon višečasovne rasprave Upravnog odbora Advokatske komore Srbije o predlogu Ministarstva odlučeno je da se ne okonča štrajk i da se nastavi potpuna obustava rada do ispunjenja uslova.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da je nakon dugotrajnih pregovora Upravni odbor AKS odlučio da se predlog resornog ministarstva odbije jer, kako je naveo, nije na korist građana, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Ponuda se, dodao je, odbijena jer ona nije neki napredak u pregovorima, a potom se oglasilo i Ministarstvo pravde, saopštenjem ministra Nikole Selakovića.

“Veoma mi je žao što nismo uspeli da dođemo do dogovora sa advokatima. Advokat Đorđević je tražio vraćanje zakonskih odredbi iz 2011. godine, mi smo bili spremni da to učinimo, međutim ono što oni žele jeste ukidanje javnobeležničkog sistema. Nadam se da ćemo uspeti da pronađemo dogovor, kao dobro rešenje u budućnosti, ali ničije ucene nećemo da trpimo”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Đorđević je podsetio da je advokatura pre dvadesetak dana poslala Ministarstvu predloge za izmene Zakona o javnom beležništvu koji su za nju prihvatljivi i da se nada da će ministarstvo ponovo proučiti te predloge.

Prema njegovim rečima, advokatura je spremna da nastavi pregovore radi iznalaženja najboljeg rešenja.

Prema predlozima Ministarstva pravde, izmenama zakona, koje bi se usvojile u Skupštini Srbije u roku od 14 dana, bila bi ukinuta ekskluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, kako je to sada propisano, već to mogli da čine i advoakti, a notari bi vršili solemnizaciju ugovora i overavali ga.

Predlog Advokatske komore Srbije, koji se odnosi na solemnizaciju, podrazumeva da sve privatne isprave mogu biti solemnizovane tako što bi javni beležnik sastavljao poseban javnobeležnički akt koji se daje privatnoj ispravi i čini njen sastavni deo.

To znači da ugovor koji sačini građanin ili advokat ostaje u svojoj originalnoj formi, a javni beležnik u postupku solemnizacije ugovoru dodaje, odnosno sa njim povezuje poseban akt kojim potvrđuje sadržinu privatne isprave.

Advokati traže da poreske fiskalne obaveze za advokaturu u Srbiji ne budu veće od 10 odsto za celu 2014. godinu u odnosu na fiskalne obaveze koje su bile utvrđene za 2013. godinu.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružili su im se nedelju dana kasnije, 17. septembra

Advokati traže regulisanje paušalnog oporezivanja i izmene zakona koji regulišu javno beležništvo.

Predlozima se ukida ekskluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, kako je to sada propisano, već bi to mogli da čine i advokati, a notari bi vršili solemnizaciju ugovora i overavali ga.

Kako je javila agencija Tanjug: "Pitanje poreza je usaglašeno i prihvatljivo za advokaturu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: