Četvrtak, 02.10.2014.

12:42

"Centralna manifestacija 16. 10."

Obeležavanje 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu počeće 9. oktobra, a centralna manifestacija biće 16. oktobra, najavio je Goran Vesić.

Izvor: Beta

Default images

"U Beogradu će 16. oktobra biti vojna parada, a tada u Beograd dolazi predsednik Rusije Vladimir Putin. On će doći u ime zemlje čije su jedinice učestvovale u oslobođenju Beograda i čijih je oko 1.000 vojnika tada poginulo.

Naša centralna proslava biće održana u Kombank areni, gde ćemo obeležiti sam čin oslobađanja Beograda, a 20. oktobar je predviđen za polaganje venaca", rekao je gradski menadžer Studiju B.

Prema njegovim rečima, proslava oslobođenja Beograda ima veliki značaj i podseća svet i građane Srbije gde je Srbija bila u vreme borbe sa fašizmom, "podseća na kojoj smo strani čovečanstva bili, podseća da ne treba da se stidimo svog antifašizma".

Vesić je rekao da proslava nema ideološki karakter i da ne treba da deli ljude.

"Mislim da će posle ovoga prestati stid koji je poslednjih decenija bio dominantan u našem društvu - mi smo se stideli naše antifašističke borbe. Uz Ruse, Jevreje i druge narode, mi smo zemlja i narod koji je mnogo stradao u toj borbi. Ovo je važno podsećanje na antifašističke korene i antifašističku tradiciju", rekao je Vesić.

Spomenik caru Nikolaju u novembru

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u centru Beograda biće otvoren u novembru, u okviru obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, a tom prilikom u Srbiju dolazi ruski patrijarh Kiril, najavio je danas gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

"Ako postoji neki grad u svetu u kojem on (car Nikolaj) treba da ima spomenik, to je Beograd. Isto je i s kraljem Aleksandrom, jer je i on deo istorije ovog naroda. Istoriju treba ostaviti istoričarima, a Beograd treba da se seća svakog čoveka koji je učinio nešto za njega", rekao je Vesić Studiju B.

U centru Beograda, u Ulici kralja Milana, u toku je uređenje malog parka i podizanje spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: