"Srbija ima podršku Austrije ka EU"

Ministarka Jadranka Joksimović navela je da Srbija ima podršku Austrije na putu ka EU i očekuje da će prvo pogavlje u pregovorima biti otvoreno do kraja godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

16:40

Default images

"Ovo je nastavak izvanredne saradnje koju imamo sa Austrijom koja snažno podržava put Srbije u EU i koja je pouzdan i dobar partner Srbiji na tom putu“, istakla je Joksimovićeva najavivši ujedno da će ministar Kurc iduće nedelje posetiti Srbiju, gde će boraviti u Beogradu i poplavljenim područjima kojima je Austrija pomogla.

Ta poseta, kako je naglasila, poklopiće se sa objavljivanjem izveštaja o napretku, što jeste dobar signal.

Njoj su sagovornici u Beču bili šef diplomatije Sebastijan Kurc i politički direktor u Ministarstvu inostranih poslova Jan Kikert, a kako je prenela, ona je razgovarala o evropskom putu, gde smo i kakva nam pomoć treba, a od Austrije smo dobili podršku na tom putu.

“Verujem da će Austrija snažno podržati otvaranje, do kraja godine, poglavlja 32, i najverovatnije 35. Sa te strane je vrlo važno da mi uradimo sve što je do nas, ali i da prosto ne zanemarimo značaj podrške koju imamo od naših partnera u Evropi, a Austrija je jedan od najznačajnijih partnera Srbije na njenom evropskom putu“, ocenila je Joksimovićeva.

“Mislim da proširenje nije politika koja je izgubila na značaju u EU, uz svu krizu i reforme kroz koje Unija prolazi. Austrija je jedan od najpouzdanijih zagovornika proširenja EU posebno na zemlje zapadnog Balkana“, podvukla je Joksimovićeva.

Ministarka je dodala da je razgovarano i o opštoj situaciji i da je sagovornicima predstavila ekonomske reforme, koje su, kako je podvukla, teške, nisu popularne i koje će dati rezultate tek na srednji rok.

Takođe je predstavila i političke reforme, unapređenje ljudskih i manjinskih prava.

“Verujem da ćemo do kraja godine, uz podršku partnera kao što je Austrija da otvorimo prvo poglavlje i da to prosto bude signal građanima da sve što radimo ima smisla i to ne zbog toga što ćemo otvoriti pogavlje. Poglavlje 32 jeste vezano za finansijsku kontrolu trošenja budžetskih sredstava. Sve to ima uticaj na dnevni život građana, ono što jesu javne finansije, što moramo da uradimo, da smanjimo budžetski deficit, i da pažljivije kontrolišemo sredstva. Od ove godine smo odgovorni za upravljanje svim pretpristupnim fondova. Moraćemo da imamo i snažan nadzor nad fondovima EU i naravno nad onim što jeste naš budžet“, objasnila je Joksimović.

Ona je ocenila da se radi o značajnoj poseti, tokom koje je naša zemlja dobila podršku Austrije, a da će dolazak ministra Kurca u Srbiju biti nastavak te snažne podrške.

“Verujem da smo na dobrom putu“, istakla je Joksimovićeva.

Drugog dana posete ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije sastaće se sa drugim predsednikom austrijskog parlamenta Karlhajncom Kropfom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: