BG: Pretnje pred Paradu ponosa

Nekoliko pretnji učesnicima Parade ponosa 28. septembra ispisano je tokom noći u centru Beograda.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.09.2014.

10:18

Default images

Na fasadama pojedinih zgrada i na pojedinim bilbordima na potezu od Slavije do strogog centra grada ispisane su poruke "Neću tatu i tatu", "Stop pederima", "Stop paradi" i "Neće šetati 28.9.2014".

Grafiti nisu potpisani.

Nedelja ponosa počela je 22. septembra i trebalo bi da bude završena Paradom ponosa u nedelju, 28. septembra.

Prethodne tri godine Parada ponosa je otkazivana zbog negativne bezbednosne procene policije, a 2010. je održana uz žestoke nerede na beogradskim ulicama.
Foto: Beta
Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović izjavio je da će Parada ponosa, najavljena za 28. septembar, biti održana, a u javnosti se, kao i svake godine, polemiše o najavljenom Prajdu i pravima LGBT osoba.
Foto: Beta
Povodom Parade ponosa oglasila se i SPC, a nemačko Ministarstvo inostranih poslova upozorilo je nemačke državljane, koji planiraju da putuju u Srbiju, da je za ovu nedelju planirana "Parada ponosa".

Poverenica za ravnopravnost polova Nevena Petrušić pozvala je, povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve o Paradi ponosa, na suzdržanost.

Jovanović: U nedelju šetam s prijateljima

Jedan grafit je osvanuo i na zgradi u kojoj živi lider LDP Čedomir Jovanović.

“Noć pošto smo sa prijateljima iz beogradskih LGBT organizacija u okviru Nedelje ponosa, otvorili izložbu 'Rame uz rame', kojom smo se podsetili na našu, skoro deceniju dugu, iskrenu i srdačnu saradnju, na mojoj zgradi ispisan je grafit, dvosmislenog značenja sa porukom 'Čeda gradom neće šetati'. Video sam ga jutros dok sam moje četvoro dece vodio u školu. Ne znam koje značenje je bliže srcu autora ovog grafita. Ono da neću šetati sa prijateljima iz beogradske Parade ponosa, jer je neće biti ili da mi treba ukinuti pravo da hodam gradom ili da uopšte postojim. Verovatno oba jednako. Ja ću u nedelju svakako prošetati sa prijateljima“, naveo je Jovanović u odgovoru objavljenom na zvaničnom sajtu LDP.

Predsedništvo Liberalno demokratske partije zatražilo je danas od državnih organa da u najkraćem mogućem roku reaguju i pronadju one koji su na zgradi u kojoj živi predsednik LDP Čedomir Jovanović sa porodicom ispisali grafit "Čeda gradom neće šetati".

Država je dužna da svakom gradjaninu obezbedi pravo na slobodno izražavanje mišljenja i okupljanje, naglašava se u saopštenju Predsedništva i dodaje da huligani i kriminalci po ko zna koji put pred Prajd upućuju pretnje Jovanoviću i njegovoj porodici, kao i drugima koji se bore za ljudska prava i slobode i bez obzira na to prolaze nekažnjeno.

"Reprezenti politike koja je uništila zemlju, odvela u ratove, osiromašila gradjane i razdvajala ljude po naciji i veri, očigledno i dalje vedre i oblače ulicama naših gradova i seju strah uz prećutnu saglasnost vlasti. Neka ti zločinci budu sigurni da se pred nasiljem nikada nećemo povući i da ćemo im se na svaki način suprotstaviti, kao što smo to radili toliko puta do sada", zaključuje se u saopštenju.

Davenport: Borba protiv diskriminacije ključna je za dalje evropske integracije Srbije

Foto: Tanjug
Zabrana diskriminacije i jednakost sastavni su deo evropskih pravnih tekovina, koje je Srbija prihvatila, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i izrazio nadu da će Srbija u nedelju održavanjem Parade ponosa poslati pozitivnu poruku tolerancije i različitosti.

Na zakonodavnom i institucionalnom nivou Srbija je preduzela sve mere da se uskladi s ovim standardima. Nadam se da će Srbija moći da pošalje vrlo pozitivnu poruku tolerancije i različitosti u nedelju”, poručio je Davnport na konferenciji za novinare "Isti, drugačiji, različiti".

Borba protiv diskriminacije, naglasio je Davenport, ključna je za dalje evropske integracije Srbije, dodavši da je ona i deo poglavlja 23 koje se tiče i zaštite osnovnih ljudskih prava.

“Unija je više nego skup pravnih tekovina koje treba preuzeti. Ona je pre svega skup zajedničkih vrednosti. Međutim, tolerancija, jednakost međusobno razumevanje se ne shvataju kao već postignut cilj, već predstavljaju i zajedničku misiju i viziju svih država članica EU”, istakao je Davnport i dodao da je neophodno da se stalno ulažu vreme, resursi i volja da se ove vrednosti razvijaju i jačaju.

Podsetivši da diskriminacija počiva na predrasudama, Davenport je istakao da dokle god u društvu ima slučajeva diskriminacije, institucije nadležne za njeno suzbijanje i sve druge treba da ukazuju na to.

“Dokle god nečija lična osobina predstavlja razlog da se ona stavi u nepovoljniji položaj institucije koje se bore protiv diskriminacije imaju obavezu da informišu o tim slučajevima i da se bave tom tematikom”, istakao je Davenport.

Kako je rekao, u Srbiji i dalje postoji diskriminacija i podeljenost u mnogim segmentima. On je ukazao na to da se i dalje mnoge grupe suočavaju sa situacijom da nemaju jednake uslove samo zbog nekog ličnog svojstva njihovih pripadnika.

Diskriminaciju, kako je dodao, teško je iskoreniti, zato je, poručuje potrebno raditi na edukaciji stanovništva, posebno mladih.

“Raduje me što će ova kampanja biti usmerena ka mladima, jer oni mogu da nastave da vrednuju ove vrednosti, koji po istraživanjima, nažalost, pokazuju najviše nerazumevanja”, kazao je Davenport.

Paunović: Srbija spremna za Paradu ponosa

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović osudila je danas grafite protiv Prajda koji su osvanuli u centru grada i ocenila da je Srbija spremna za Paradu ponosa.

"U prethodnih godinu dana, od otkazivanja Parade ponosa prošle godine do danas, uradjeno je dosta toga i od strane države i od strane organizatora'', rekla je Tanjugu Paunović.

Ona je istakla da je poslat veliki broj poruka koje su ukazivale na potrebu tolerancije i poštovanje različitosti što je napravilo dobru atmosferu u kojoj nema agresivnih, nedozvoljenih i neprimerenih komentara kakve smo imali u prethodnom periodu.

''Srbija je spremna za održavanje Parade. Za nju je važno da pokaže spremnost da svoje zakone i pre svega Ustav poštuje i da pokaže spremnost da ih sprovede u delo'', istakla je Paunović.

Prema njenim rečima, važno je i da Srbija čitav posao, koji se odnosi na borbu protiv diskriminacije i poboljšanje položaja osetljivih društvenih grupa, radi zbog sebe, svog društva i budućnosti onih koji žive u žemlji.

Poptuno je pogrešno, kaže ona, ono što se veoma često čuje da je to zahtev ili uslov svih uslova Evropske unije.

''To je samo zahtev da se poštuju propisi ove zemlje i da se gradjanima obezbedi pravo koje garantovano Ustavom - pravo na slobodu okupljanja'', rekla je Paunović.

Podsećajući da je juče u parlamentu održan odbora dva skupštinska odbora - za ljudska prava i ravnpravnost polova i evropske integracije ona je ukazala da se tom prilikom iz najvišeg zakonodavnog tela države čula poruka da se Srbija na svaki način mora potruditi da obezbedi prava koja su garantovana Ustavom i zakonom.

''Verujem da ta vrsta poruka koje stižu od ljudi koji su nosioci visokih funkcija u državi zapravo govori da ćemo stvoriti i obezbediti uslove da se Parada održi'', rekla je Paunović dodajući da će se ona , ali i njene kolege iz Kancelarije priključiti Paradi u nedeju 28. septembra.

Poručujući gradjanima da učešće na paradi ne znači promociju odredjenog stila života već promociju tolerancije, spremnosti da poštujemo drugačije od nas i da sa njima razvijamo suživot, ona je podsetila da predstavnici LGBT organizacija izrazili spremnost tokom poplava da pomognu većinskom stanovništu.

''Nadam se da će ovom prilikom većinsko stanovništvo umeti da uzvrati'', rekla je Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: