Subota, 20.09.2014.

12:24

Ko će naslediti Jelka Kacina?

Evropski parlament trebalo bi uskoro da imenuje novog izvestioca za Srbiju, a među kandidatima su Nemac, Bugarin i Slovenac.

Izvor: Tanjug

Default images

Parlament će u ponedeljak u Strazburu početi proceduru za imenovanje novog izvestioca za Srbiju, nakon što Jelko Kacin nije uspeo da se plasira na listu poslanika na majskim evropskim izborima.

Prvi korak je dogovor poslaničkih grupa u Spoljnopolitičkom komitetu EP (AFET) o tome kojoj će grupi pripasti to mesto, a zatim se unutar grupe odlučuje o konkretnom kandidatu, koga poslanici na kraju procedure verifikuju na plenarnom zasedanju.

Ukoliko AFET, koji ima 75 članova, u ponedeljak odluči da novi izvestilac bude iz redova socijaldemokrata, gotovo je sigurno da će to biti Nemac Knut Flakenštajn, poslanik iz Hamburga koji se u prethodnom mandate najviše bavio Rusijom.

Socijaldemokrate su druga po veličini poslanička grupa, a ispred njih je Evropska narodnjačka partija (EPP) koja okuplja stranke desnog centra.

Kao znatno manje verovatna, u kuloarima se pominje i mogućnost da ovo mesto dobije slovenačka socijaldemokratkinja Tanja Fajon.

U slučaju da mesto izvestioca pripadne EPP-u, Kacinov najverovatniji naslednik biće Bugarin Andrej Kovačev, osnivač grupe "Prijatelji Srbije" i odličan poznavalac prilika u regionu.

I konačno, ukoliko se u AFET-u dogovore da novi izvestilac bude iz redova liberala, što je bio slučaj sa Kacinom, najviše šanse ima Ivo Vajgl, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije.

Od četvoro pomenutih, jedino je Vajgl otvoreno izrazio želju da bude izvestilac za Srbiju, dok ostali čekaju dogovor poslaničkih klubova.

"Ukoliko EPP bude hteo ovo mesto, dobiće ga", kaže za Tanjug izvor iz Parlamenta koji je želeo da ostane anoniman.

On, međutim, dodaje da konačna odluka zavisi od komplikovanog cenjkanja u koje ulaze i mesta izvestilaca za druge zemlje od kojih su neke, kao Rusija i Kina, mnogo atraktivnije za poslanike.

Jedan od elemenata u ovoj jednačini je okolnost da je mesto šefa parlamentarne delegacije za Srbiju, koje je komplementarno sa mestom izvestioca, već pripalo Edvardu Kukanu (EPP), što donekle povećava šanse socijaldemokrata.

"Dosad je važio običaj da šef delegacije i izvestilac budu iz različitih partija, ali to nipošto nije pravilo", kaže Tanjugov izvor.

On dodaje da bi za Srbiju svakako bilo dobro da novi izvestilac ne bude opet liberal, jer je ta poslanička grupa prilično loše prošla na izborima i trenutno je marginalizovana u EP.

"Ako bi novi izvestilac došao iz redova EPP ili socijalademokrata, koje su velike stranke, to bi Srbiji automatsko dalo veću političku težinu u Parlamentu", objašnjava on.

Izvestilac ima klučnu ulogu u sastavljanju godišnjeg izveštaja o napretku u evropskim integracijama, a taj izvestaj, nakon što ga EP usvoji u vidu rezolucije, ima uticaja na pregovore o pridruživanju.

Parlament je u prošlogodišnjem izveštaju zatražio od Evropske komisije i Saveta da što pre počne pregovore sa Srbijom, što je u januaru ove godine i dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: