Ruski milijarder ipak u pritvoru

Ruski milijarder Vladimir Jevtušenkov, koji je optužen za pranje novca, i dalje je u kućnom pritvoru, saopštio je danas portparol Istražnog komiteta.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

16:18

Default images

Portparol Vladimir Markin se oglasio nakon što je iz holding kompanije Sistema saopšteno da je Jevtušenkovu ukinut kućni pritvor i da mu je zabranjeno da napusti grad.

Očekuje se da će se Jevtušenkova kompanija Sistema kasnije oglasiti zvaničnim saopštenjem, naveo je Rojters.

Vladimir Jevtušenkov stavljen je u utorak kućni pritvor pod optužbom za pranje novca, a osumnjičen je za krađu akcija preduzeća koja ulaze u gorivno-energetski kompleks republike Baškirije.

"Istraga ima opravdane razloge da veruje da je predsednik odbora Sisteme Vladimi Jevtušenkov umešan u legalizaciju imovine stečene na kriminalan način. Danas je on optužen za pranje novca", navedeno je tada u saopštenju na sajtu Istražnog komiteta.

Sistema, koja kontroliše najvećeg ruskog mobilnog opertora MTS, saopštila je da optužbe smatra "potpuno neosnovanim" i da će se protiv njih boriti.

Ruski mediji navode da je u junu najveća ruska državna naftna kompanija Rosnjeft razmišljala da kupi Bašnjeft, a u julu je moskovski sud pokrenuo istragu za pranje novca te kompanije.

Jevtušenkov je, prema američkom časopisu Forbs, 15. na listi najbogatijih Rusa sa imovinom procenjenom na devet milijardi dolara.

Neki ruski posmatrači, kako prenosi AP, povukli su paralelu između slučaja Jevtušenkova i slučaja nekad najbogatijeg Rusa i šefa naftne kompanije Jukos Mihaila Hodorkovskog.

U Kremlju, međutim, smatraju neispravnim i apsurdnim pokušaje da se situacija oko Jevtušenkova "politički oboji", rekao je agenciji RIA Novosti pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da se do odluke suda niko ne može smatrati krivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: