Podmićivanje Škota da ostanu u VB

Pristalice koje su za to da Škotska ostane u sastavu Velike Britanije pokrenuli su široku političku kampanju 10 dana uoči referenduma, 18. septembra.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.09.2014.

08:56

Default images

Lider britanskih laburista Ed Miliband pridružio se konzervativnom ministru finansija Džordžu Ozbornu za davanje više ovlašćenja Škotskoj, ali odmah pošto se Škoti izjasne sa "Ne" na referendumsko pitanje o tome da li Škotska treba da bude nezavisna država.

Miliband je ocenio da se radi o podmićivanju Škota u poslednjem trenutku, pošto su analize javnog mnjenja pokazale da je "kamp pro-unionista izgubio svoju prednost u odnosu na secesioniste".

Birači u Škotskoj izaći će na birališta u četvrtak, 18. septembra, kada će od njih biti traženo da se izjasne sa "Da" ili "Ne" na pitanje - "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Ministar Ozborn naveo je juče za BBC da je pružanje većih ovlasćenja Škotskoj vezano za poresku politiku, mnogo veću fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja i niz drugih mera.

Planirane mere Londona u korist Edinburga bile bi rezultat dogovora sve tri glavne partije u britanskom parlamentu i bile bi primenjene "onog momenta čim bi čuli "Ne" na predstojećem referendumu", naveo je Ozborn.

Britanska štampa već je pisala da očekuje da će vlada premijera Dejvida Kamerona Škotskoj ponunditi ustupke u poslednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni dogadjaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem "trajdent" za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kažu u Škotskoj nacionalnoj partiji, u slučaju nezavisnosti morao biti izmešten iz Škotske do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: