Rojters: Zabrana ulaska Šojgua u EU

EU bi u petak mogla da odluči da proširi sankcije Rusiji, a među predloženim merama je i zabrana ulaska u EU ruskom ministru Sergeju Šojguu, saznaje Rojters

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

15:23

Default images

Britanska agencija se poziva na diplomatske izvore u Briselu.

Federika Mogerini, šefica diplomatije Italije koja trenutno predsedava EU izjavila je danas da će odluka EU o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što Evropska komisija sutra finalizira predloge iznete na sastanku EU u ponedeljak na ambasadorskom nivou.

Mogerini, novoizabrana visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, je dodala da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije.

Britanska agencija je navela da bi nove sankcije obuhvatale i zabranu zaduživanja ruskih državnih kompanija u Evropi. Prethodnim rundama sankcija, zabrana zaduživanja odnosila se samo na ruske banke u državnom vlasništvu.

Novim kaznenim merama bi, kako je predloženo, datum dospeća obveznica ruskih državnih banaka koje mogu da se prodaju u EU bio skraćen sa 90 na 30 dana. EU razmatra i proširenje zabrane prodaje robe dvostruke, civilne i vojne namene svim potencijalnim ruskim uvoznicima, a ne samo kompanijama iz oblasti odbrane, kao što je bilo odlučeno na prethodnom sastanku u julu.

Zabrana prodaje napredne tehnologije Rusiji mogla bi da bude proširena i na usluge servisiranja. Rusija bi, takodje, mogla da prestane da dobija pozive za učešće na kulturnim, privrednim i sportskim manifestacijama. Novi paket sankcija Rusiji mogao bi biti koordinisan sa ostalim članicama Grupe sedam - SAD, Kanadom i Japanom, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: