"100 ruskih vojnika poginulo u UKR"

Članovi ruskog Predsedničkog saveta za ljudska prava smatraju da je više od 100 ruskih vojnika ubijeno u avgustu mesecu na istoku Ukrajine.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

12:07

Default images

Ruski državljani su izgubili živote pomažući proruskim snagama iz tog regiona u borbi protiv ukrajinske vojske, a podaci su prikupljeni na osnovu izjava svedoka i rođaka.

Ela Poljakova i Sergej Krivenko, članovi Saveta, rekli su da je u borbama koje su se 13. avgusta vodile u blizini grada Snjižne u pokrajini Donjeck, takođe ranjeno oko 300 ljudi, kada je kolonu kamiona punih municije koje su vozili, pogodilo višse projektila.

"Kolonu ruskih vojnika pogodile su rakete 'Grand' i više od 100 ljudi je ubijeno. Sve to dogodilo se u blizini grada Snjižne u pokrajini Donjeck", rekao je Krivenko.

Isti broj žrtava navela je i Poljakova, saopštivši da je poginulo najmanje 100 ruskih vojnika, preneo je Rojters.

Istovremeno, gradske vlasti Kijeva, saopštile su da je u granatiranju Donjecka poginulo 15 civila, ocenivši da je situacija u tom gradu "veoma napeta".

Dva padobranca poginula i sahranjena u Ukrajini?

Ruske vlasti proveravaju informaciju o sahrani dva ruska padobranca navodno poginula u Ukrajini, gde Rusija tvrdi da nema svojih vojnika. Više nezavisnih ruskih medija javilo je da su dva ruska padobranca sahranjena u tajnosti na severu Rusije.

"Nema sumnje da nadležne ruske vlasti proveravaju informacije o sahrani padobranaca“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Oni su navodno poginuli u Ukrajini, gde Rusija tvrdi da nije poslala vojnike.

Opoziciona ruska TV-stanica Dožd je objavila da je 400 ruskih vojnika ranjeno ili poginulo u sukobima u bivšoj sovjetskoj republici.

Moskva demantuje tvrdnje Zapada da je poslala vojnike da se pridruže separatistima u borbi protiv vojske Ukrajine na istoku te zemlje.

Ruski padobranci su na saslušavanju izjavili da nisu znali gde se nalaze, a ruska administracija je istakla da je prelazak granice Ukrajine bio slučajan.

Žene vojnika: 350 vojnika poslato na granicu sa UKR

Nekoliko desetina žena, okupilo se danas ispred vojne baze u centralnoj Rusiji, tražeći od vlasti u Moskvi da im kažu gde se nalaze njihovi muževi, posle izveštaja o tajnom sahranjivanju vojnika, potajno poslatih da se bore u Ukrajini.

Mlade žene, većinom u dvadesetim godinama, od kojih su neke došle s malom decom, okupile su se ispred baze u Kosotomi, u kojoj se nalaze paravojne trupe.

Jedna od žena, 26-godišnja Valerija Sokolova, rekla je da je oko 350 vojnika iz grada severno od Moskve, poslato na vojnu obuku na granicu s Ukrajinom i da su tamo potpuno izolovani.

“Neki od vojnika očigledno su se vratili u sanducima“, rekla je Sokolova, dodajući da se početkom nedelje vratilo oko 15 ranjenih, preneo je AFP.

Iz grada Ivanovo u blizini Moskve, do sada je, prema izveštajima, na granicu poslato oko 50 vojnika, ali, kako kaže Sokolova, vojne komande ne priznaju da su oni poslati da se bore u Ukrajini.

Nešto ranije, ruski nezavisni mediji objavili su vest o tajnoj sahrani dvojice pripadnika paravojnih snaga, koji su u tajnosti držani na severozapadu Rusije, a koji su, navodno, ubijeni u Ukrajini.

Za sada, međutim, nije utvrđeno čije su dve nove humke na javnom groblju u severozapadnoj ruskoj oblasti, u kojoj se nalazi vojna baza Pskov.

Ban uznemiren izveštajima iz Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun uznemiren je izveštajima o borbama koje se sa istoka Ukrajine šire na jugozapad izjavio je danas njegov predstavnik, rekavši međutim da UN nisu u mogućnosti da potvrde izveštaje da je na stotine ruskih vojnika ušlo u Ukrajinu da pomogne proruskim snagama.

Ban je "uznemiren izveštajima da su se borbe sa istoka Ukrajine proširile na jugozapad zemlje, prema Azovskom moru i prema granici sa Ruskom Federacijom", rekao je portparol, prenosi AFP

"Ako se to potvrdi, to će značiti opasnu eskalaciju ukrajinske krize", saopštio je portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: