Irak: Jazidi na udaru ISIS

Kurdski narod Jazidi nalazi se na velikom udaru iračkih paravojnih snaga, koji su početkom avgusta krenuli u ofanzivu na njihove teritorije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.08.2014.

14:50

Default images

Stanovništvo koje poštuje drevne iranske religijske običaje ima do 700.000 pripadnika, a više od polovine je nastanjena u Iraku.

Nalet pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji ostavio im je dve opcije, prihvatanje islama ili bežanje preko pustinja, gde se mogu suočiti sa dehidratacijom i gladovanjem, koji neminovno vode u smrt.

“Ovo nije kriza, ovo je katastrofa... Svojim očima sam video kako se psi hrane mrtvim telima“, rekao je za CNN jedan od Jazida, pod imenom Tarik.

Prvo izbeglištvo nije sačuvalo Tarika i njegovu porodicu od napada ISIS, čiji kurir ih je obavestio da imaju svega nekoliko sati da se odluče za primanje Islama ili im sledi smrt.

Kako prenosi CNN, kolonija Jazida je pod opsadom ISIS, prekinuti su im dovodi hrane i vode, a proteklih dana se u njihovo spasavanje uključila i avijacija Sjedinjenih Država.

Takođe, u nedelju je izvršena i akcija spasavanja dece sa planine Sindžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: