Ebola stigla do Saudijske Arabije?

Saudijac za koga se sumnja da je zaražen ebolom tokom poslovnog puta u Sijera Leone umro je danas u bolnici u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji, prenosi BBC.

Izvor: B92, BBC

Sreda, 06.08.2014.

14:14

Default images

Arapski mediji su naveli da je 40-godišnjak, nakon "posete jednoj od zemalja u kojima je izbila epidemija smrtonosnog virusa", primljen u bolnicu u Džedi u ponedeljak "sa simptomima sličnim hemoragičnoj groznici". Pacijent je bio u kritičnom stanju, prebačen je u izolaciju, a saudijsko Ministarstvo zdravlja je objavilo da tkiva obolelog testiraju na ebolu.

"Njegovu infekciju je moglo da izazove nekoliko virusa, uključujući i virus ebole, jer je on nedavno boravio u zemlji u kojoj je izbila epidemija te bolesti. Preliminarni testovi su pokazali da nije u pitanju denga groznica, a dodatni testovi će utvrditi da li je u pitanju žuta groznica, ALKV ili neki drugi virus", saopštilo je ministarstvo u utorak.

Uzorci su prosleđeni i međunarodnoj referentnoj laboratoriji na preporuku Svetske zdravstvene organzacije.

Njegovu smrt je ministarstvo potvrdilo danas.

Epidemija ebole odnela je već više od 900 života u četiri afričke zemlje - Sijera Leoneu, Liberiji, Gvineji i Nigeriji, a sve su veća strahovanja da bi zbog povezanosti sveta u 21. veku ebola mogla da stigne i u druge krajeve sveta.

Mediji su već pisali o nekoliko navodnih slučajeva širenja epidemije van Zapadne Afrike, ali se ispostavilo da su u pitanju bile lažne uzbune.

Ipak, strah od širenja ove bolesti postoji širom sveta.

Britanci su održali hitne sastanke zbog ove opasnosti, vlasti u SAD su primile dva svoje zaražena medicinska radnika iz Sijera Leonea i preporučile građanima da ne putuju u Zapadnu Afriku, a više zemalja, među kojima je i Srbija, povećale su nivo opreza i mere zaštite, pre svega na aerodromima.

SZO u Ženevi organizuje hitan dvodnevni sastanak, na kome će svetski stručnjaci razgovarati o borbi protiv bolesti, za koju su iz SZO već rekli da se "širi brže od mera za suzbijanje".

SZO: Od ebole umrle 932 osobe

Broj žrtava ebole u Zapadnoj Africi dostigao je 932 a svekupno je registrovano 1.711 slučajeva zaraze tim smrtonosnim virusom, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako je navedeno u saopštenju agencije UN za zdravlje, u novi izveštaj je ubačeno 108 novih slučajeva i 45 smrtnih ishoda u Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu od subote do ponedeljka, preneo je AFP.

Saudijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jutros preminuo Saudijac koji je testiran na virus ebole i bio je u kritičnom stanju na odeljenju za izolaciju u bolnici u Džedi.

SZO počela je danas iza zatvorenih vrata dvodnevno hitno zasedanje povodom širenja groznice "ebola" u zemljama zapadne Afrike, na kom će ta agencija UN odlučivati da li izbijanje tog virusnog oboljenja predstavlja "vanrednu situaciju u oblasti javnog zdravlja sa medjunarodnim značajem".

U radu vanrednog komiteta, koji se održava u formi telefonske konferencije, učestvuje petnaestak eksperata Organizacije, kao i predstavnici zapadnoafričkih zemalja.

Frans pres navodi da se ne očekuje da bi zaključci i odluka mogli biti doneti do petka, i naglašava da do sada SZO nije izdala preporuke na svetskom nivou - poput ograničenja putovanja ili trgovine, vezanih za pojavu virusa, koji je registrovan u Gvineji a potom se proširio na Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju.

Medjutim, ističe AFP, nivo zabrinutosti pokazuje zakazivanje hitne sednice SZO, budući da su takve konsultacije relativno retke.

Najveći broj žrtava bolesti, koja se prenosi kontaktom sa telesnim tečnostima obolelog, registrovan je u Gvineji, zatim u Sijera Leoneu i Liberiji.

Nigerija je danas potvrdila pet novih slučajeva ebole u Lagosu i drugi smrtni slučaj od virusa, čime je ukupan broj zaraženih u najvećem gradu podsaharske Afrike povećan na sedam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: