Kako bi Nemci glasali da su izbori?

Prvi put od prošlogodišnjih izbora socijaldemokrate, levica i zeleni zajedno jači od demohrišćana, kancelara Angele Merkel.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

13:50

Default images

Kada bi u nedelju bili zbori, za te tri partije glasalo bi 44 odsto, a za demohrišćanski blok 41 odsto Nemaca.

To je rezultat aktuelne ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA za sutrašnji "Bild", prema kojoj je, takodje po prvi put od septembarskih saveznih izbora, evroskeptički raspoložena "Alternativa za Nemačku" (AfD) pala ispod cenzusa od pet odsto za ulazak u Bundestag, a i liberali bivšeg šefa diplomatije Gvide Vestervela bi ostali vanparlamentarna stranka.

"Ukoliko liberali i AfD ne bi uspeli da udju u Bundestag, pošto ne bi ostvarili neophodnih pet odsto glasova, onda bi put za stvaranje jedne većine SPD-Zeleni-Levica bio otvoren", rekao je šef INSA Herman Bunkert, ocenivši da bi Zeleni mogli tada da budu jezičak na vagi prilikom formrianja postizbornih vladajućih koalicija.

U nemačkoj istoriji od ponovnog ujedinjenja i pada Berlinskog zida, partija Levica nikada nije bila na vlasti na saveznom nivou.

Za AfD partiju, uglavnom, dobrostojećih muškaraca, koja se, izmedju ostalog, zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke, glasalo bi, kada u nedelju bili izbori, svega 4,5 odsto Nemaca.

Za demohrišćane, kancelara Mekrelove bi glaslo nepromenjih 41 odsto birača, a za Socijaldemokratsku partiju (SPD), aktuelnnog koalicionog partnera Merkelove, 25 odsto, odnosno, 0,5 odsto više nego u prošlonedljnoj anketi.

Za Levicu, nastalu spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i partije WASGD, popularnu naročito medju nižim slojevima, glasalo bi 9,5 odsto Nemaca, odnosno 0,5 odsto više nego prošle sedmice, dok bi za Zelene, danas opozicinu stranku koju je nekada vodio bivši šef nemčke diplomatije Joška Fišer, glasalo 9,5 odsto, odnosno, procenat manje nego prošle sedmice.

Za liberale, bivšeg šefa diplomatije Gvide Vestervela glasalo bi svega tri odsto nemačkih birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: