UN okrivljuje Izrael, Izrael Hamas

Izraelska vojska je izvela rano jutros smrtonosni napad na školu UN u pojasu Gaze, uprkos upozorenjima da se tamo sklonilo 3.000 izbeglica, kažu zvaničnici UN.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

13:43

Default images

U napadu je ubijeno najmanje 19 ljudi, a ranjeno je 125. Izraelska vojska je saopštila da se incident ispituje.

"Ranije ovog jutra militanti su otvorili vatru i ispalili granate na (izraelske) vojnike iz blizine UNWRA škole u Džabliji", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje: "U odgovoru (izraelski vojnici) su odgovorili vatrom na izvor vatre".

Izrael je više puta optužio islamistički Hamas da koristi škole i civilna područja kao baze za izvođenje napada.

UN su u utorak obelodanile da su rakete nađene u jednoj od škola, što je treći slučaj te vrste. Međutim, svetska organizacija nije dala lokaciju škole, niti je rekla ko je odgovoran za oružje. Naglašeno je da je to " još jedno flagrantno kršenje neultralnosti prostorija UN".

Portparol agencije za pomoć palestinskim izbeglicama UN - UNWRA Kris Ganes izneo je danas početnu procenu da je izraelska artiljerija pogodila školu.

On je rekao da su među poginulima žene, deca i čuvar, dodavši da je napad izazvao "univerzalnu sramotu", kako je preneo BBC. Na snimcima poprišta napada vide se velike rupe na zidovima i na krovu škole.

"Precizna lokacija osnovne škole za devojčice Džabalija i činjenica da je u njoj smešteno hiljade interno raseljenih lica prenete su izraelskoj armiji 17 puta", rekao je Ganes, istakavši da je to učinjeno kako bi se osigurala njena bezbednost. On je dodao da je poslednji put to urađeno nekoliko sati pre fatalnog udara.

"Mi smo posetili mesto, prikupili dokaze, analazirali fragmente... Naša početna procena je da je izaelska artiljerija pogodila našu školu", rekao je Ganes.

"Ne sme se zaboraviti da su to ljudi kojima je izraelska vojska date instrukcije da napuste svoje domove. Prošle noći su ubijena deca dok su spavala kraj svojih roditelja na podu učinice u skloništu UN", rekao je Ganes, kako prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: