Prijateljski odnosi Austrije i SRB

Diplomate iz Austrije i Srbije ukazale su danas na aktuelne prijateljske odnose dve zemlje, kao i pomoć Austrije u EU integracijama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

16:47

Default images

Prezentacija deklaracije od četiri stranice, koja je, u okviru izložbe "Leopold muzeja" posvećene sudbini austrijskih umetnika u godinama Prvog svetskog rata, izložen u bečkoj "Muzejskoj četvrti", bio je povod da sekretar Ambasade Srbije u Austriji Bojan Stojanović i izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Austrije Kristijan Brunmajer govore o aktuelnom odnosu dve zemlje.

Stojanović je podvukao da je Austrija prijatelj Srbije i da joj pomaže na putu u EU, dodajući i da u Austriji živi oko 300.000 Srba.

Stojanović je ukazao da postoje tesni ekonomski odnosi između dve zemlje, i da je Austrija najveći investitor u Srbiji.

On je, takođe, rekao da je, povodom stote godišnjice izbijanja Prvog svetskog rata srpska vlada odlučila da održi specijalnu sednicu u Nišu, gradu u kojem je vlada pod tadašnjim premijerom Nikolom Pašićem informisana o objavi rata.

On je takođe podsetio na veliki broj žrtava koje je Srbija imala tokom Prvog svetskog rata.

Brunmajer, šef odseka za kulturu u Ministarstvu spoljnih poslova, je kazao da se raduje što, 100 godina posle tragičnog koraka, koji je odneo 19 miliona ljudskih života, ima mogućnost da predstavniku Ambasade Srbije pruži ruku.

On je istakao da se nalazimo u potpuno drugom vremenu, kao i da bilateralni odnosi nikada nisu bili bolji.

Brunmajer je podsetio i na brojne uzajamne posete visokih političara, kao i podršku Austrije Srbiji za članstvo u EU.

S tim u vezi je kazao da računa da će pregovori o prvim poglavljima biti otvoreni na jesen.

Izložba pod naslovom "Ipak umetnost - Austrija 1914.-1918.", pored dokumenta objave rata, sadrži oko 280 objekata, među kojima su dela poznatih umetnika kao što su Albin eger-Lienc, Gustav Klimt, Oskar Kokoška, Kolo Mozer i Anton Kolig.

Na prikazanim delima se mogu videti, kako vojnici tog doba, tako i stravične scene sa bojnih polja.

Jedna krvava kada, delo Raše Todosifovića pod naslovom "Krvavo krštenje", podseća na patnje stanovništva.

Austrija je proglasila rat Srbiji nekoliko nedelja posle ubistva nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove žene u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: