"Najteži period za Nemačku i SAD"

Nemačko-američki odnosi prolaze najteži period i prete da padnu na još niže grane zbog izveštaja da je pripadnik nemačke obaveštajne službe bio dvostruki agent.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

13:05

Default images

To je trenutna ocena američkih medija.

Prašina oko otkrića da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prišluškivala mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel nije se ni slegla, a afera je dobila novi obrt.

Nemački mediji su prošle sedmice otkrili da je 31- godišnji agent BND osumnjičen da je Amerikancima odavao tajne o radu istražne komisije Bundestaga, zadužene za rasvetljavanje slučaja američke špijunaže i prisluškivanja u Nemačkoj.

Predsednik komisije rekao je da nema informacije da su dokumenta tog tela špijunirana, ali da je moguće da se to desilo sa dokumentima koja dobijaju od nemačke vlade.

Nemačko tužilaštvo je potvrdilo da je muškarac uhapšen jer je prodao svoje usluge stranim obaveštajnim službama i da im je, navodno, predao između 2012. i 2014. godine 218 dokumenata.

Za agenta se kaže da je prvo bio uhapšen, pošto je tražio kontakt sa ruskom obaveštajnom službom, ali je prilikom saslušavanja priznao da je odvao informacije Amerikancima.

Američki mediji ocenjuju da bi afera mogla da preraste u najveći skandal u posleratnim odnosima između Berlina i Vašingtona.

Američki "Njujork tajms" ocenjuje da je "oštar jezik" na relaciji Berlin-Vašington prava retkost od uspostavljanja partnerstva 1945. godine.

I agencija Asošijejted pres ocenjuje da bilateralni odnosi prolaze kroz novu probu posle otkrića o nemačko-američkom špijunu.

Kako piše "Njujork tajms", afera preti zatezanju diplomatskih odnosa jer su najviši nemački državni zvaničnici besni posle najnovijeg otkrića.

List podseća da zvanični Berlin traži odgovore od Vašingtona i da upozorava da ionako problematični odnosi prete da padnu na "još niže grane".

"Njujork tajms" podseća na izjavu nemačkog predsednika Joakima Gauka nemačkoj televiziji ZDF koji je rekao da, ukoliko se poslednji izveštaji potvrde, to znači da je reč "o kockanju sa prijateljstvom između bliskih saveznika".

"Onda ćemo stvarno morati da kažemo - Dosta je", rekao je Gauk.

Merkelova, koja je bila žrtva prisluškivanja, ocenila je danas da su ozbiljne optužbe da je Nemac bio dvostruki agent i, ukoliko su one tačne, bile bi primer jasne kontradikcije onoga što bi saradnja između dva partnera trebalo da bude.

"Ukoliko su izveštaji tačni, to bi bio ozbiljan slučaj. To bi bilo, za mene, jasna kontradikcija onoga što ja smatram da je saradnja od poverenja između agencija i partnera", rekla je ona u Pekingu.

Možda i najupečatljiviji signal da je došlo do zatezanja odnosa, ocenjuje "Njujork tajms", je i to što je nemačko ministarstvo spoljnih poslova izabralo baš 4. juli, proslavu američkog Dana nezavisnosti, da pozove na razgovor američkog ambasadora Džona B.Emersona.

List navodi da je proslava u ambasadi za stotine zvanica upriličena, ali da je bila primetna napetost.

"Ambasador se smejao i pozdravljao goste, ali napetost je bila vidljiva. Fasada je bila savršena, ali iza nje je malo šta ostalo", prenosi američki list.

Za sada američka obaveštajna agencija CIA i Savet za nacionalnu bezbednost ćute o dvostrukom agentu iz Berlina i odbijaju da daju bilo kakav komentar, prenosi AP.

Ali, oglasila se bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je na dobro posećenoj promociji svoje knjige "Teški izbori" u Berlinu ocenila da je aktuelna afera "ozbiljno pitanje".

"Hajde da otkrijemo činjenice i da potom adekvatno postupimo, ali takođe da budemo pažljivi da ne ugrozimo neophodnu saradnju koja postoji među nama", rekla je Klintonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: