Priština od jeseni cilja UN

Priština bi mogla da pokuša da dobije status posmatrača u UN već na jesenjem redovnom zasedanju Generalne skupštine te svetske organizacije, saznaju Novosti.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

22:32

Default images

Svesni da im je punopravno članstvo u UN nedostižno bez aminovanja Beograda, kao i zbog veta Rusije i Kine u Savetu bezbednosti, Priština bi mogla sve snage da usmeri ka posmatračkoj stolici, piše ovaj list.

Mada, ni oko toga među albanskim političarima još nema saglasnosti, jer postoje mišljenja da treba sačekati veći zalogaj: punopravno članstvo, makar "lomljenje" Beograda potrajalo.

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković ocenjuje, međutim, da Kosovo nema vremena da čeka i da je već angažovano na obezbeđivanju statusa posmatrača:

"Međunarodnoj zajednici, pritisnutoj ukrajinskom krizom i Irakom, u ovom momentu ne leži da se igra sa primanjem nove države u punopravan status bez čistih računa. Zbog toga je vidljiva njihova strategija da se Kosovu stolica obezbedi uz pristanak same Srbije".

Do posmatračkog statusa Kosovu nije dalek put, s obzirom na to da već može da računa na 106 glasova država koje mu priznaju državnost i od potrebne dvotrećinske većine u GS UN deli ga još 23. Član Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za ovaj list da je prvobitni nemački zahtev da Beograd ne ometa put Kosova u UN, samo podeljen na dva dela i da je prvi - razmena oficira za vezu već ostvaren. Drugi - stolica u UN, sada stiže na red:

"Ova tema će se pojaviti na stolu na jesen, čime se zaokružuje model dve Nemačke. Vraćanje srpskog oficira za vezu Dejana Pavićevića sa administrativnog prelaza deo je ove strategije, po kojoj je došao čas da oficiri dobiju status ambasadora".

Janjić, ipak, ocenjuje da postoje šanse da Beograd "izvrda" ove jeseni i ostavi Kosovo sa druge strane vrata UN, ali da već sledeće godine to neće biti moguće:

"Zbog toga treba dobro razmisliti kako obezbediti kompenzaciju za sve popuste do sada date Prištini i za ono što u budućnosti neće moći da spreči. "Naplata“ se može tražiti u domenu rešavanja svojinskih odnosa ili u energetskom sektoru".

Jedno od obrazloženja zbog čega Zapad ovog momenta nije vidljivo ažuran u duvanju u prištinska jedra ka Ist Riveru je taj što bi takav rasplet mogao da odvrati Beograd od ispunjavanja preostalih obaveza iz Briselskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: