Vučić i Mekalij o EU i saradnji

Vučić razgovarao s ministrom spoljnih poslova Novog Zelanda o EU integracijama Srbije, bilateralnim odnosima i kandidaturi Novog Zelanda za članicu SB UN.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

13:35

Default images

Premijer Srbije i Marej Mekalij su ocenili da je bilateralna saradnja između dve zemlje dobra ali da postoje mogućnosti za njeno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije. Vučić je uputio svom kolegi premijeru Džonu Kejnu poziv da poseti Srbiju, saopštila je Kancelarija vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ministar Mekalij je zatražio podršku Srbije za kandidaturu Novog Zelanda za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN u periodu 2015-2016. godine. Novi Zeland je kandidat za jedno od dva mesta pored Španije i Turske, navodi se u saopštenju.

Premijer Vučić se zahvalio na izrazima saučešća koje je novozelandska strana uputila povodom nedavnih poplava.

On je takođe informisao je sagovornika o procesu evropskih integracija Srbije i mogućnostima otvaranja pojedinih poglavlja.

Pre Vučića, novozelandski ministar razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, a sastao se i sa predsednicaom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Gojković i Mekalij su poručili da dve zemlje treba da rade na unapređenju odnosa i da mogu da nađu mnogo modela saradnje na političkom i ekonomskom nivou. Gojković je tokom sastanka sa Mekalijem u Skupštini Srbije rekla da se poseta ministra spoljnih poslova Novog Zelanda može označiti kao istorijska, jer je reč o prvoj poseti ove vrste od normalizacije diplomatskih odnosa.

Predsednica parlamenta upoznala je Mekalija o toku procesa evrointegracija Srbije i naglasila da pregovori sa Evropskom unijom hrabre države da uđu u ekonomske i političke reforme, što Srbija i čini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: