Bombardovana skrovišta ekstremista

Više desetina pobunjenika ubijeno je jutros u vazdušnom napadu pakistanskih snaga na severozapadu Pakistana, saopštili su lokalni zvaničnici.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 15.06.2014.

10:24

Default images

Prema podacima vojske, 50 ekstremista je ubijeno u napadima na pobunjenička uporišta u Severnom Vaziristanu, dok je iz obaveštajnih izvora šaopšteno da ih je ubijeno 100.

Mete pakistanskih snaga nalaze se u udaljenim delovima Pakistana i teško je potvrditi ove informacije iz nezavisnih izvora. Ne zna se pouzdano ni njihov identitet, a Frans pres navodi da se veruje da su u pitanju Uzbeci ili borci iz drugih stranih zemalja.

Pakistanska avijacija bombardovala je rano jutros skrovišta ekstremista na nemirnom severozapadu zemlje, ubivši desetine pobunjenika, javile su agencije.

Iz vazduha su bombardovane pozicije islamista u planinskoj oblasti Dehgan, 25 kilometara zapadno od glavnog grada Severnog Vaziristana, Miranšaha, i uporišta talibana i ekstremista povezanih sa Al-kaidom kod granica sa Avganistanom.

"Napadi su izvedeni na osnovu potvrdjenih izveštaja o prisustvu uzbečkih i drugih ekstremista u toj oblasti", rekao je neimenovani zvaničnik bezbednosnih struktura.

Bombardovanje je izvedeno nedelju dana pošto je grupa ekstremista napala aerodrom u Karačiju kada je poginulo 38 osoba, medju kojima su službenici aerodroma, pripadnici snaga bezbednosti i deset napadača.

Odgovornost za taj napad preuzela je islamska organizacija talibana "Tehrik-i-Taliban Pakistan" (Talibanski pokret Pakistana), a vlasti, pakistanski talibani i Islamski pokret Uzbekistana tvrde da su Uzbeci učestvovali u napadu na aerodrom u Karačiju, navode agencije.

Islamski pokret Uzbekistana formiran je 1991. godine radi zbacivanja uzbekistanske vlade i uspostavljanja islamskog kalifata, ali je kasnije svoje ciljeve proširila na čitavu srednju Aziju.

Veruje se, navodi AP, da je ta grupa stacionirana u Severnom Vaziristanu i da odatle napada američke i NATO mete u Avganistanu.

Posle napada na najprometniji aerodrom u zemlji, vlada je pod pritiskom da se izbori sa pobunom koja godinama opterećuje zemlju, a za sada su njeni pokušaji da pregovara sa ekstremistima u ćorsokaku i posle napada na aerodrom se čini da imaju još manje verovatnoće da uspeju, ocenjuje američka novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: