"NATO hrabri Kijev da koristi silu"

Izaslanik Rusije u NATO Aleksandar Gruško optužio je taj vojni savez da ohrabruje ukrajinsku vladu da koristi silu u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.06.2014.

16:41

Default images

Gruško je dodao i da NATO remeti nastojanja da se pronađe mirno rešenje krize.

Gruško, koji je razgovarao sa ambasadorima članica NATO u Briselu, rekao je da aktivnost NATO bez presedana u blizini granica Rusije pojačava tenzije i mogla bi ugroziti postojeće sporazume iz oblasti bezbednosti, navodi Rojters.

Ambasadori 28 zemalja NATO-a sastali su se danas u Briselu s ruskim kolegom prvi put od pripajanja Krima Rusiji, što je dovelo do zaoštravanja odnosa Moskve i tog vojnog saveza, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

"Razmena mišljenja je bila veoma otvorena", kazala je ona i dodala da su obe strane iznele svoje stavove.

"Treba da nam svima bude cilj nalaženje rešenja koje će poštovati medjunarodno pravo, uključujući teritorijalni integritet Ukrajine, i doprineti evro-atlantskom miru i bezbednosti", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posle susreta.

Kako je, međutim, saopšteno, na tom "formalnom" sastanku nisu donete nikakve "odluke".

Ovaj sastanak prvi je takav susret od 1. aprila, od kako je NATO, posle pripajanja Krima, odlučio da obustavi praktičnu saradnju s Rusijom, ali ne i politicki dijalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: