UKR: Civili upozoreni, ne izlazite

Zvanični Kijev ne odustaje od vojne intervencije na istoku Ukrajine. Borbe u Donjecku i danas traju. Pruga dignuta u vazduh. Civili upozoreni da ne idu napolje.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.05.2014.

12:47

Default images

Broj žrtava stradalih u nemirnom istočnoukrajinskom regionu više se ne može ni izbrojati, jer je samo u utorak u Donjecku stradalo više desetina proruskih boraca pobunjenika. Međutim, primetno je da u razmeni vatre sve više stradaju civili.

Prema fotografiji objavljenoj na društvenoj mreži Tviter, pucano je i na jednu školu u Slavjansku, ali za sada nema izveštaja o povređenima ili stradalima.

Istovremeno, Raša tudej prenosi da su snage samoodbrane samoproklamovane Donjeck narodne republike oborile avion za izviđanje ukrajinske vojske, kao i da se borbe vode na ulicama oko glavnog aerodroma u Donjecku, koji je juče bio poprište najžešćih sukoba.

Agencija Itar Tas s navodi da pucnjava odjekuje i u blizini kancelarije ugrajinske bezbednosne agencije.

Predsednik samoproklamovane Luganske narodne republike Valerij Bolotov izjavio je da kijevske vlasti gomilaju vojsku oko Luganska, ali da su lokalne snage samoodbrane spremne su da odgovore na agresiju. "Snage samoodbrane imale su vremena da se pripreme za mogući napad neprijatelja i imaju nekoliko potpuno i borbeno opremljenih jedinica", rekao je Bolotov.

Stanovništvo Donjecka, a pogotovo delova u kojima se vode borbe, i zvanično je upozoreno da izbegava ulice u kojima se vode borbe, kao i da ne prilaze blizu prozora, ne izlaze napolje, ukoliko ne moraju, i da se klone terasa.

Jutros je u vazduh dignuta i pruga na liniji Donjeck – Mariupolj, dok je kasniej nađena i eksplozivna naprava na drugoj trasi, što je izazvalo višečasovna odlaganja u polascima vozova.

I slike koje su agencije objavile iz Ukrajine, dobijene od njihovih fotoreportera, većinom sadrže uznemirujući sadržaj. Na njima su leševi natrpani na gomilu, najverovatnije stradalih pobunjeničkih boraca, ali i civila koji leže na ulici, mrtvi.

Takođe, danas je održan i protest oko 1.000 rudara u Donjecku, koji traže da se iz tog regiona povuče vojska Ukrajine. Rudari su pružili podršku naoružanim proruskim aktivistima koji se bore protiv ukrajinskih snaga kako bi odbranili njihovu samoproklamovanu "narodnu republiku Donjeck" na istoku Ukrajine, prenela je agencija Rojters. "Kijev više ne vlada nama, mi to ne prihvatamo", rekao je rudarima lider proruskih aktivista Denis Pušilin.

Moguće povlačenje misije OEBS

Nemački diplomata i pregovarač OEBS za Ukrajinu Volfgang Išinger najavio je danas da bi ova organizacija mogla da povuče svoje posmatrače iz Ukrajine ukoliko se ispostavi da je misija suviše opasna po njihovu bezbednost.

Najava je došla nakon što su u ponedeljak četvorica posmatrača OEBS u istočnoj Ukrajini nestali bez traga, prenela je agencija AFP, navodeći da Išinger veruje da su oni pali u ruke pobunjenih separatista.

"Ukoliko je bezbednosna situacija takva da čovek mora da strahuje za svoj život, onda se bojim da moramo da ih povučemo”, rekao je Išinger za nemačku televiziju ZDF.

Nestanak četvorice posmatrača dogodio se mesec dana posle zarobljavanja tima vojnih posmatrača OEBS koji su bili zatočeni u Slavjansku nedelju dana, pre nego što su ih proruske trupe pustile na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: