Osuda objave snimka zlostavljanja

Ministarstvo za rad osudilo je danas objavljivanje video snimka zlostavljanja deteta na sajtu "Jutjub", ocenivši da se radi o flagrantnom kršenju prava deteta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.05.2014.

21:49

Default images

Na snimku koji poziva na suzbijanje nasilja nad decom, vidi se majka, identifikovana imenom i prezimenom, koja u više navrata tuče dete starosti dve i po godine, vređa ga i psuje.

Video zapis je postavljen 21. februara ove godine, a od tada ga je pogledalo više od 550.000 ljudi, dok je poslednjih dana na društvenim mrezama počeo da izaziva velike reakcije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, slučaj o kom je reč, rešen je pre tri godine, a dete je na sigurnom, zdravo i nesmetano se razvija pod starateljstvom majke.

"Ministarstvo je nastavilo da prati organizovanje zaštite maloletnog M.B. pribavljanjem izveštaja od institucija koje pored majke brinu o zdravlju, razvoju i vaspitanju deteta (predškolska ustanova, dom zdravlja...). Na osnovu svega obaveštavamo javnost da je M.B. bezbedan, zdrav i urednog razvoja", navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Prilikom odlučivanja u tom slučaju 2011. godine nadležni organ dao je strucno misljenje zasnovano na "kontekstualnoj i komparativnoj proceni porodicnih odnosa roditelja, njihovim karakteristikama licnosti i mogućnostima da obezbede uslove za njegov nesmetan rast i razvoj", dodaje se u saopštenju.

Nadležni organ starateljstva je tada procenio da je reagovanje majke maloletnog deteta bilo "situacione prirode, uz ozbiljnu indukciju i provokaciju, koje se može poistovetiti sa emocionalnim zlostavljanjem".

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsećaju i da je javno tužilaštvo, koje je imalo na raspolaganju ceo snimak, svojevremeno odbacilo krivičnu prijavu zbog nasilja u porodici koju je podneo otac deteta.

Pored toga, Komisija Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu izvršila je nadzor nad radom nadležnog organa starateljstva, i konstatovala da je nakon prekida zajednice zivota roditelja pre formalnog razvoda braka obezbeđeno "sigurno i stimulativno okruženje" za dalji rast i razvoj deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: