Sabor SPC: Svi hrišćani da pomognu

Sabor Srpske pravoslavne crkve uputiće apel svim drugim pravoslavnim crkvama da priteknu u pomoć ugroženima u poplavama, izjavio je episkop bački Irinej.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

14:36

Default images

''Obraćanje je spremno i verujem da će u toku dana biti završeno predvođenje na engleski, grčki, ruski jezik. Poslaćemo sve naše apele u pravoslavni i hrišćanski svet'', rekao je episkop dodajući da se Sabor već obratio drugim pravoslavnim crkvama.

On je naveo da je tokom redovnog zasedanja, koje se privodi kraju, Sabor posvetio posebnu pažnju tragediji koja je zadesila tolike ljude i porodice.

''U vremenu između sednica, umesto odmora, mnogi arhijereji na čelu sa patrijarhom Irinejem su posećivali najugroženije i poplavama pogođene krajeve. To je veoma značajno kako bi i sam Sabor neposrednim uvidom dobio uvid u sve strahote koje su se desile'', rekao je episkop Irinej.

On je naveo da je, podstaknut tim iskustvom, Sabor doneo jednoglasnu odluku da ''pohita sa obraćanjem ne samo domaćoj javnosti, što je već u toku, već i drugim pravoslavnim crkvama''.

''Sve naše crkvene jedinice - do poslednje, najmanje, parohije svi su obavešteni po apelu našeg Sabora da prituknu u pomoć što bolje i što više mogu na čelu sa svojim sveštenicima'', rekao je episkop bački Irinej.

SPC za dijalog bez pretnji i progona

Irinej je danas ponovio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uvek spremna na dijalog sa nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC) pod ravnopravnim uslovima, a ne pod uslovima pretnje i progona predstavnika kanonske crkvene strukture.

Vladika Irinej je ponovio da SPC, ni pre, a ni za vreme zasedanja prolećnog Svetog arhijerejskog sabora, nije dobila bilo kakvo pismo od, kako je rekao, raskolničke MPC.

''Za poslednje dve godine nijedno pismo iz Skoplja nije došlo, a posebno ne sada, za vreme rada Sabora'', rekao je episkop bački Irinej novinarima u Beogradskoj patrijaršiji.

Bez obzira na to, dodao je, SPC je uvek spremna za dijalog naravno pod ravnopravnim i normalnim uslovima, a ne pod uslovima pretnje i progona predstavnika kanonske crkvene strukture u toj zemlji oličena u episkopu Jovanu i episkopima i sveštenstvu Ohridske arhiepiskopije. On je istakao da je ta arhiepiskopija u sastavu SPC i u jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama.

Poglavar nepriznate MPC Stefan tvrdi, kako su ranije preneli makedonski mediji, da je uputio pismo patrijarsima vaseljenske, moskovske i srpske crkve u kojem traži nastavak dijaloga o autokefalnosti te verske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: