Nikolić:Svaka pomoć znak za večnost

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je predsednik Francuske prihvatio inicijativu da njegova zemlja bude pokrovitelj međunarodnog skupa za pomoć regionu

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 22.05.2014.

00:46

Default images

"Hvala na saučestvovanju Francuske u svemu što je Srbija prošla proteklih nedelju dana, na pomoći koju je nesebično pružila da bismo spasavali živote, kao i na prihvatanju i od sada predvodjenju inicijative da se održi veliki skup svetskih država na kojem bi se skupljala pomoć za države pogodjene poplavama", rekao je Nikolić.

On je poručio posle susreta sa predsednikom Fransoa Olandom da Srbija neće da moli ni za kakvu pomoć, ukazavši da je vreme za solidarnost: "Ne možemo da nadokandimo svu štetu donacijama i pomoću, možda ćemo tri četvrtine morati sami da podnesemo, ali u nevolji je sve što čovek dobije, svaki znak pažnje, solidarnosti i pomoći - znak za večnost. Ne želim vam nikad ovo, ali znajte da Srbija ume da se oduži za prijateljstvo. Srbija neće da moli ni za kakvu pomoć, neće da insistira na tome da li ima na nešto pravo ili ne. Ovo je vreme za solidarnost, a ne za molbu."

Nikolić je dodao da misli da srpske vlasti kao ljudi koji odgovorno vode državu, koji slušaju dobronamerne savete zaslužuju da "Srbiji pomogne svako ko ima nešto malo više, jer Srbiji nedostaje mnogo".

Napominjući da bi bilo lako dogovoriti se kako da se pomoć, koja bi bila obezbedjena na medjunarodnoj konferenciji, distribuirala, u kom odnosu i u kom procentu, Nikolić je rekao: "Kome smo mogli da se obratimo ako ne Francuskoj? Njoj su se obraćali naši preci. Kad je Srbiji bilo teško - tu je bila Francuska.Vreme protiče, život donosi nove izazove, probleme, ali narod koji zaboravi prijateljstva ne zaslužuje da postoji. Mi ne možemo i nećemo da zboravimo prijateljstva, mi zaboravljamo neprijateljstva."

"I zato gospodine predsedniče, vaša želja da Srbija bude u EU - to je želja Srbije. Naši napori da ispunimo uslove biće samo još jači", rekao je on Olandu i dodao da ovog časa EU i način na koji brine o svojim članicama predstavlja veliku nadu za Srbiju da može da makar deo štete otkloni zahvaljujući tome što je odlučila da pristupi velikoj evropskoj porodici.

"Evropa nije kompletna bez Balkana a Balkan bez Srbije nikada ne bi bio kompletan", dodao je Nikolić.

Navodeći da se vidi zašto je Oland bio u pravu kada je bio pokrovitelj prvog skupa balkanskih država nastalih iz bivše Jugoslavije na Brdu kod Kranja, Nikolić je podsetio da je Srbiji prva pomoć stigla od Slovenije, kao i da su zemlje regiona u ovoj tragediji funkcionisale bezmalo kao jedna država.

"Prošli smo kroz teška iskušenja, neko kaže stogodišnja, neko hiljadugodišnja, a ja se bojim da se klima u svetu drastično menja i da ćemo se suočavati sa sve većim izazovima. I zato je potrebno da budemo solidarni", rekao je Nikolić.

On je sa Olandom razgovarao i o drugim pitanjima - ekonomskoj saradnji, o pomoći koju bi Francuska dala Srbiji na putu ka EU, obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, kada se i iskovalo srpsko-francusko prijateljstvo.

"Tada smo ga iskovali, a potom ga dodatno učvrstili tako što je Francuska generacije srpskih djaka, studenata školovala. I rekao sam Olandu da kod nas profesor nije imao veliku vrednost ako nije završio Sorbonu", rekao je Nikolić.

On je pozvao francuskog predsednika da ove godine poseti Srbiju kako bi zajedno položili vence na spomenih zahvalnosti francuskom narodu.

"Katastrofa je zadesila moju zemlju. Mi želimo da se održi međunarodna konferencija za pomoć Srbiji, ali ne samo Srbiji, već i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Apelujemo na Francusku da nam pomogne u toj inicijativi. Nama je do sada pomoglo 18 država, to je bila pomoć u spasavanju života, ali sada će nam trebati i druga vrsta pomoći, da obnovimo našu zemlju"”, napisao je ranije Nikolić na svom Tviter nalogu.

Oland je istakao da je Francusku izuzetno pogodila nesreća koja je zadesila Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

"Vaše prisustvo u Francuskoj je prilika da se čuje apel koji ste izneli - apel za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini. Možemo jako brzo da se odlučimo o sazivanju donatorske konferencije. U trenutku kada ima toliko unesrećenih u Srbiji moramo pokazati koliko smo odgovorni i solidarni", istakao je Oland.

Iako je pre tragedije koja je zadesila Srbiju i ceo region bilo predvidjeno da ova poseta traje dva dana, zbog okolnosti koje su proistekle predsednik Republike je odlučio da svoju posetu Francuskoj skrati na pet sati, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Iako je pre tragedije koja je zadesila Srbiju i ceo region bilo predvidjeno da ova poseta traje dva dana, zbog okolnosti koje su proistekle predsednik Republike je odlučio da svoju posetu Francuskoj skrati na pet sati, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: