Slovenija šalje i vojni helikopter

Slovenačka vlada uputila u Srbiju dodatnu pomoć u vidu četiri jedinice sa čamcima za spasavanje na vodi, a u toku dana stiže i specijalni vojni helikopter.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

15:58

Default images

Prema rečima ambasadora te zemlje u Beogradu Franc But, jedinice za spasavanje na vodi trebalo bi da stignu u Srbiju danas do 18 sati i biće odmah usmerene ka oblastima oko Obrenovca i duž Save.

"Istovremeno mogu da potvrdim da konačno imamo sve dozvole što se tiče slanja specijalnog vojnog helikoptera koji i u mraku može da deluje", kazao je on i objasnio da se dugo čekalo na dozvole zbog toga što je taj helikopter deo slovenačkih struktura u KFOR-u koje se nalaze na severu Kosova.

Specijalni helikopter će, kako je objasnio, sleteti danas na aerodrom u Surčinu i biće rasporedjen.

Ambasador je, takodje, rekao da je danas posetio slovenačku ekipu civilne zaštite u termoelektrani "Kolubara" i da mu je drago što su u "Kolubari" veoma zadovoljni njihovom pomoći za koju su rekli da, na neki način, omogućuje da najveći energetski objekat u Srbiji može normalno da radi.

"Veoma nam je drago zbog toga i nadamo se da će naša pomoć biti od koristi", zaključio je But, koji je dodao da je Slovenija jednu spasilačku ekipu poslala i u Bosnu, koja je tamo već stigla.

Slovenački ambasador je juče za Tanjug potvrdio da je Vlada Slovenije poslala u Srbiju specijalnu jedinicu civilne zaštite, zajedno sa deset (umesto najavljana četiri) vozila i prikolicu, 19 stručnjaka, dve velike i četiri dodate male specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, kao i dva agregata.

On je juče najavio da će danas u Srbiju stići i specijalni helikopter, kao i da je Slovenija ponudila i specijalne čamce, za koje je dobila odgovor da trenutno nisu potrebni, ali je poručio da stoje na raspolaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: