Stroži uslovi za Srbiju na putu EU

Srbija će na putu ka EU morati da ispuni striktnije uslove od zemalja koje su ranije ušle u EU, kaže analitičarka Centra za evropske politike Korina Stratulat.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

11:35

Default images

Prema njenim rečima to važi i za druge balkanske zemlje koje pretenduju na članstvo, ali će zato, kako je dodala, te zemlje moći odmah po pristupanju da iskoriste prednosti članstva u EU.

"Za balkanske zemlje kandidate lestvica je podignuta sa izričitom namerom da se garantuje da će za pristupanje biti temeljno i održivo pripremljene, na obostranu korist", rekla je Korina Stratulat za portal EurAktiv Srbija.

To znači da će moći da u potpunosti iskoriste članstvo u EU, ali i da odigraju konstruktivnu ulogu u Uniji, rekla je ona, uz napomenu da su osnovni kriterijumi i cilj ostali isti, ali da su pooštreni standardi za procenu i merenje napretka. Prema njenim rečima, glavni izazov za Srbiju biće da istovremeno
unapređuje odnose Beograd-Priština i sprovodi reforme.

"Dosadašnji utisak je da je dijalog Beograd-Priština dobio primat u odnosu na sve druge aspekte, što nije neophodno bilo dobar znak za ispunjavanje kriterijuma iz Kopenhagena. Sada u novoj fazi evropskih integracija potrebno je znatno proširiti fokus reformi u Srbiji", navela je Stratulat.

Ona je ocenila da eventualno jačanje ekstremno desničarskih stranaka u Evropskom parlamentu neće uticati na proširenje budući da se glavne odluke u tom domenu donose na nivou država članica, u okviru Saveta EU.

"U tom svetlu može se reći da proširenje više zavisi od politika u zemljama članicama (u kojima, treba napomenuti, i dalje postoji 'zamor od proširenja') nego od političke dinamike u Evropskom parlamentu", navela je Stratulat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: