Četvrtak, 08.05.2014.

08:27

Kijev: Ne prestajemo sa operacijama

Ukrajinske vlasti će nastaviti sa vojnim operacijama na istoku zemlje, bez obzira na eventualno odlaganje proruskih referenduma na koje poziva Kremlj.

Izvor: Tanjug

Default images

"Nastavljamo akcije bez obzira na odluku koja bude doneta u Donjecku o referendumu zakazanom za 11. maj", poručeno je iz Kijeva.

Vlasti u Kijevu navode i da su spremne na razgovor s političkim partijama i regionalnim zvaničnicima u istočnim regionima, ali ne s "teroristima". Na drugoj strani, predstavnici samoproglašene republike u Donjecku pozivaju na dijalog.

"Antiteroristička operacija će nastaviti istom snagom, uprkos prisustvu terorista i pobunjenika u regiji Donjecka", rekao je šef ukrajinske Službe bezbednosti Andrej Parubij.

Vlada Ukrajine nešto ranije je saopštila da se zalaže za dijalog u rešavanju krize, ali samo sa relevantnim činiocima.

"Apsolutan prioritet vlade Ukrajine je sveobuhvatni nacionalni dijalog uz učestvovanje političkih snaga, regionalnih predstavnika i javnosti", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija Rojters.

"Ali dijalog je nemoguć i nezamisliv sa teroristima", naglašeno je u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, kopredsednik vlade samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izrazio je spremnost na razgovore sa Kijevom, ističući da "nikada nisu bili odbijani bilo kakvi pregovori".

"Mi smo učestvovali, ali je Kijev, nažalost, uvek obmanjivao, odnosno nije ispunjavao dogovoreno, njegovi potpisi i reči su bezvredni", rekao je Pušilin i izrazio sumnju da se stanje uskoro može promeniti.

Agencija AFP navela je da proruski aktivisti na istoku Ukrajine trenutno odmeravaju da li da odlože referendum, kao što je to sinoć zatražio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kijev proruske aktiviste, koji trenutno kontrolišu veće područje na istoku Ukrajine, nazivaju "teroristima" ili "banditima" koje podržava Rusija s ciljem da se destabilizuje Ukrajina.

Moskva te optužbe negira, navodeći da Rusi koji žive na istoku Ukrajine žele samo da odbrane svoja prava od eventualnih napada prozapadne ukrajinske vlade.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u sredu na razgovore između ukrajinske prozapadne vlasti i separatista na istoku Ukrajine, korak koji je Kijev protumačio kao dokaz da međunarodni pritisak na Moskvu funkcioniše. Putin je, takođe, pozvao aktiviste da odlože referendum o nezavisnosti sazvan za 11. maj i saopštio je da je povukao ruske vojnike sa granice sa Ukrajinom.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da čeka na dokaz da su ruski vojnici otišli sa granice, prenela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: