BBC 0

14.05.2024.

9:27

Izrael i Palestinci: Demonstranti blokirali kamione pomoći namenjene Gazi

Izraelski demonstranti uništili su humanitarnu pomoć namenjenu Gazi, jer taoci nisu oslobođeni.

Izvor: Malu Kursino - BBC

Izrael i Palestinci: Demonstranti blokirali kamione pomoći namenjene Gazi
AFP

Podeli:

Izraelski demonstranti blokirali su u ponedeljak kamione pomoći namenjene Gazi, bacajući pakete sa hranom na put i otvarajući vreće sa žitom na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji sa ograničenom samoupravom.

Kamioni, koji su napadnuti na kontrolnom punktu Tarkumija zapadno od Hebrona, došli su iz Jordana i uputili se ka Pojasu Gaze, gde se stotine hiljada Palestinaca suočava sa nestašicom hrane i pomoći.

Bela kuća je osudila napad, opisujući "pljačku" konvoja pomoći kao "potpuni užas".

Grupa koja stoji iza protesta rekla je da demonstrira zbog toga što je više od 100 izraelskih talaca i dalje zatočeno u Gazi.

Na neproverenim snimcima na društvenim mrežama vide se demonstrante kako obaraju kutije sa kamiona na zemlju i potom ih gaze.

Na nekim snimcima se vidi kako su vozila kasnije zapaljena.

BBC nije bio u mogućnosti da proveri verodostojnost snimaka.

Prema izveštajima izraelskih medija, grupa aktivista Cav 9 (Tzav 9) stoji iza protesta.

Izraelski mediji opisuju je kao desničarsku grupu koja nastoji da zaustavi dostavljanje humanitarne pomoći u Gazu dok su tamo u zatočeništvu izraelski taoci.

Jedna demonstrantkinja je rekla agenciji AFP da je bila na kontrolnom punktu u ponedeljak jer je čula da su kamioni pomoći "na putu do Hamasa, koji pokušava da ubije druge vojnike i izraelske građane".

Hana Giat, 33, rekla je da "nikakva hrana ne bi trebalo da ide u Gazu" dok se izraelski taoci ne vrate "zdravi i živi".

U saopštenju koje je citirao Džeruzalem post, Cav 9 je kritikovao neke akcije demonstranata, rekavši da su "danas počinjena dela koja nisu u skladu sa vrednostima našeg pokreta".

Dodaje se, međutim, da je "blokiranje kamiona efikasan i praktičan korak sa porukom da nikakva pomoć ne može da prođe dok svi taoci ne budu oslobođeni".

Četiri demonstranta, među kojima i maloletnik, uhapšena su, navodi se u saopštenju njihovih advokata.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da je ponašanje demonstranata "potpuno i apsolutno neprihvatljivo" i da je Bela kuća izrazila zabrinutost najvišim zvaničnicima izraelske vlade.

Svet, a pre svega Ujedinjene nacije, izuzetno su zabrinuti zbog humanitarne situacije u Gazi koju opisuju kao katastrofalnu i da su mnogi na ivici gladi ili se suočavaju sa glađu.

Izrael dugo tvrdi da je posvećen olakšavanju dostavljanju humanitarne pomoći u i unutar Gaze i optužio je Hamas za krađu pomoći namenjene civilima.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

BBC

Incident u ponedeljak dogodio se na dan sećanja na Izrael, kada je zemlja stala da oda počast onima koji su izgubili živote u ratovima.

Prema podacima izraelskog Ministarstva odbrane, imena 826 ljudi iz snaga bezbednosti dodata su na spisak poginulih ove godine, uz 834 žrtve terorističkih napada.

Skoro svi su iz napada Hamasa 7. oktobra i rata koji je usledio u Gazi.

Izrael je pokrenuo vojnu kampanju u Gazi da uništi Hamas kao odgovor na napad te grupe na južni Izrael prošle godine, tokom kojeg je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 252 su uzeta kao taoci, saopštile su izraelske vlasti.

Od tada je u Gazi ubijeno više od 35.090 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

Uporedo sa izraelskom ofanzivom na Pojas Gaze, od početka rata pojačane su napetosti između izraelskih doseljenika i Palestinaca na Zapadnoj obali.

Oko 700.000 Izraelaca živi u 160 naselja zajedno sa 2,7 miliona Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, prema izveštaju organizacije Peace Now (Mir odmah).

Skoro cela međunarodna zajednica kaže da su naselja nelegalna, iako Izrael to osporava.

Pogledajte video: Šta je Zapadna obala

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: