Mirna noć u Donjecku

U Donjecku je noć protekla relativno mirno, javlja TV "Rosija-24", dodajući da se grad i štab ustanika pripremaju za početak novog napada ukrajinske vojske.

Izvor: B92

Nedelja, 04.05.2014.

14:00

Default images

Prema izveštaču te TV, ljudi prave barikade i spremaju se "za odlučujuću fazu operacije", a ukrajinska vojska nije omogućila izlazak iz grada za civile, niti je proglašena evakuacija.

Da bi specijalna operacija mogla da počne govore posredno informacije o aktivnostima u Konstantinovki, Mariupolju i Lugansku, navodi "Rosija-24".

Itar-Tas, takođe, izveštava da je stanje u Donjecku trenutno mirno i prenosi izjavu jednog od lidera pobunjenika Denisa Pušilina da se "grad priprema za referendum o statusu samoproglašene Donjecke narodne republike".

Prema njegovim rečima, na referendumu će biti postavljeno jedno pitanje: "Da li podržavate proglašavanje nezavisnosti Donjecke narodne republike" a ponuđeni su odgovori "da" i "ne".

Agencija Interfaks je prenela tvrdnju donjeckih ustanika da su tokom protekle noći uspeli da preuzmu kontrolu od ukrajinskih snaga bezbednosti u Donjeckoj oblasti.

"U toku krvavih borbi uz ljudske žrtve od protivnika smo protekle noći uzeli Kramatorsk, selo Andrejevku, slično je u Konstatinovki i Gorlovki", rekao je toj agenciji jedan od lidera snaga samoodbrane Miroslav Rudenko, dodajući da pokušaj zauzimanja zgrade gradske skupštine u Mariupolju na obali Azovskog mora ukrajinskih snaga "nije uspeo".

U najvećem gradu u istočnom delu Ukrajine, Harkovu, kako prenosi ukrajinska agencija UNN, za danas su sudskom odlukom zabranjena masovna okupljanja.

"Zbog političke situacije u zemlji, molimo sve građane Harkova da se uzdrže od učešća u masovnim akcijama i da ne nasedaju na bilo kakve provokacije", rekao je Aleksandar Novak, koji obavlja dužnost gradonačelnika Harkova, administrativnog centra istoimene oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: