Moskva, Kijev, EU i SAD za stolom?

Državni sekretar SAD Džon Keri predložio je Lavrovu održavanje pregovora Rusije, Ukrajine, SAD i EU u toku narednih 10 dana o rešavanju ukrajinske krize.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

21:26

Default images

To je, kako su izvestile ruske novinske agencije iz Vašingtona, saopštila predstavnica Stejt departmenta Dženifer Psaki.

"Oni će biti održani", rekla je ona na pitanje da li je u ovoj fazi reč samo o mogućnosti održavanja pregovora ili o tome da će se ti pregovori održati u desetodnevnom roku, navodi Itar-tas.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je danas u odvojenim razgovorima sa kolegama iz SAD i Nemačke, Džonom Kerijem i Frankom Valterom Štajnmajerom, da je u Ukrajini potrebna duboka ustavna reforma, uz punopravno učešće svih političkih snaga i regiona, i založio se za hitno pružanje međunarodne pomoći kako bi što pre počeo dijalog ukrajinskih političkih snaga.

"Lavrov je ukazao na trajnu potrebu duboke i transparentne ustavne reforme uz punopravno učešće svih političkih snaga i regiona, naročito u uslovima sve intenzivnijih protesta na jugoistoku Ukrajine", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova posle telefonskog razgovora Lavrova sa Kerijem. Kako je preneo Itar-Tas, naglašena je važnost dijaloga o federativnom uređenju Ukrajine i utvrđivanje njenog vanblokovskog statusa.

Ruski i američki ministar dogovorili su se da će nastaviti zajedničke napore o usaglašavanju optimalnih formi međunarodne pomoći u promovisanju istinskog nacionalnog dijaloga u Ukrajini, kako bi "sami Ukrajinci mogli da odrede sudbinu svoje zemlje".

U razgovoru sa Štajnmajerom, Lavrov je istakao da je neophodno "preduzeti hitne napore za organizaciju međunarodne pomoći što skorijem početku nacionalnog dijaloga svih političkih snaga i regiona Ukrajine, uz uvažavanje njihovih legalnih prava i interesa sa ciljem javnog usaglašavanja opšteprihvatljive ustavne reforme".

"Štajnmajer je izrazio spremnost da sarađuje u tom pitanju, u okviru nemačkih mogućnosti", navelo je rusko Ministarstvo.

"Ministri su se dogovorili da nastave blizak kontakt radi traženja načina za pomoć rešavanju unutarukrajinske krize", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: