Ubijena poznata fotoreporterka AP-a

Čuvena fotoreporterka agencije AP ubijena je u Avganistanu, dok je novinarka te agencije ranjena. Na njih je pucao policajac dok su sedele u vozilu.

Izvor: B92

Petak, 04.04.2014.

10:40

Default images

Asošiejted pres je objavio, pozivajući se na izjavu frilensera AP Televizije, koji je bio svedok napada, da je Anja Nidringhaus (48), međunarodno priznati nemački fotoreporter, umrla na licu mesta. Novinarka, Keti Genon (60), ranjena je na dva mesta, medicinski je zbrinuta i njeno stanje je stabilno.

Genon je kanadska novinarka, a za AP izveštava iz Islamabada. Iz Avganistana i Pakistana je izveštavala o ratu i neredima tri decenije.

"Anja i Keti su zajedno provele više godina u Avganistanu izveštavajući o tamošnjim sukobima i narodu. Anja je bila energičan, dinamičan novinar, omiljena zbog svojih fotografija, toplog srca i željom za životom", izjavila je u Njujorku izvršni urednik AP Ketlin Kerol.

Njih dve su se nalazile u konvoju radnika koji su bili angažovani da prenesu glasačke kutije, uoči predsedničkih izbora 5. aprila, iz Kosta u predgrađetog grada Tani. Konvoj su obezbeđivali pripadnici avganistanske vojske i policije. U kolima su bili i frilenser i vozač.

Prema rečima frilensera, dospeli su u oblast u kom je izuzetno jako obezbeđenje. Dok su čekali u kolima da konvoj krene, vozilu je prišao komandant policijske jedinice Nakibulah i uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) i iz puške počeo da puca na dve novinarke na zadnjem sedištu.

Potom se predao i policija ga je uhapsila.

Švedski novinar Nils Horner ubijen je u Kabulu 11. marta. Devet dana kasnije, istaknuti avganistanski novinar koji je radio za AFP, ubijen je zajedno sa još osam osoba kada su talibani napali luksuzni hotel u Kabulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: