Četvrtak, 03.04.2014.

12:05

Svi po malo ne žele BiH

Glavni razlog što BiH ne funkcioniše nije manjkavost Dejtonskog sporazuma, već taj što Srbi i Hravti ne žele da budu deo nezavisne BiH navodi jedna studija SAD.

Izvor: Tanjug

Default images

Radi se o prošlogodišnjoj studiji o američkoj politici u BiH "Congrešenel Risrč Servis", u koju su "Nezavisne novine" imale uvid. U toj studiji se navodi i da međunarodna zajednica i SAD nisu spremne da potpomognu miroljubivi raspad BiH.

Kao glavnu smetnju jačanju centralnih institucija, studija navodi Milorada Dodika, predsednika RS, ali i većinu bosanskih Hrvata, koji se, kako se procenjuje, opiru jačanju funkcionalnosti drugog entiteta -Federacije BiH, iz straha od majorizacije u odnosu na većinsko bošnjačko stanovništvo.

Iako se "srpski secesionizam" navodi kao glavna pretnja miru, ističe se da je rešenjem za Brčko (formiranje distrikta u nadležnosti oba entiteta) "scenario ujedinjavanja RS i Srbije onemogućen".

Zanimljiva je i opservacija, kako navodi list, da međunarodna zajednica ne želi da da "odrešene ruke" Visokom predstavniku za upotrebu bonskih ovlašćenja (odlučivanje u ime države) zbog straha kako će reagovati vođstvo RS), zbog čega mnogi smatraju da je ta institucija postala neefikasna.

U izveštaju se navodi i da mnoge evropske zemlje na neki način "miniraju" delovanje Visokog predstavnika, kako bi se ojačao uticaj EU, kao i da je američka politika promenjena tako da se prepusti glavna uloga Evropi, koja bi trebalo da "namami" domaće lidere na kooperativnost zbog atraktivnog članstva u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: