"Putin za mirno rešenje, ne silu"

Vladimir Putin sugerisao Baraku Obami u telefonskom razgovoru da bi međunarodna zajednica mogla razmotriti zajedničke mere s ciljem da se smiri situacija.

Izvor: B92

Subota, 29.03.2014.

10:03

Default images

Putin je sinoć u razgovoru izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "stalnih ispada ekstremista" u Kijevu, kao i zbog situacije u moldavskom regionu Pridnjestrovlje gde pretežno žive Rusi.

Bela kuća je pre toga saopštila da je Putin zvao Obamu da bi razmotrili američki predlog za rešavanje krize u Ukrajini, nakon što je Rusija izvršila aneksiju ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i poslala desetine hiljada vojnika na istočnu granicu Ukrajine.

"Ruski predsednik je predložio razmatranje koraka koje bi međunarodna zajednica mogla preduzeti u cilju stabilizacije situacije", naveo je Kremlj, ne objašnjavajući šta bi te mere podrazumevale.

"O konkretnim parametrima ovog zajedničkog posla" uskoro će razgovarati ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, dodaje se u saopštenju.

Putin je izrazio zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju, delu teritorije Moldavije na granici sa Ukrajinom koji se odvojio od moldavske vlade posle raspada Sovjetskog Saveza.

Putin je rekao da postoji "de facto spoljašnja blokada Pridnjestrovlja" koja remeti život stanovnika. Tu samoproglašenu malu državu ne priznaje nijedna zemlja na svetu.

Međutim, Putin je predložio da se pitanje Pridnjestrovlja ne rešava silom, već pregovorima između Moldavije, Pridnjestrovlja, OEBS, Rusije i Ukrajine, dok bi EU i SAD učestvovale kao posmatrači.

"Istaknuto je da se Rusija zalaže za fer i prihvatljivo rešavanje problema Pridnjestrovlja i za to da pregovarački format 5+2 zemlje radi efikasno", prenosi AFP.

Putin je Obami kazao da je Rusija i dalje zabrinuta zbog situacije u Ukrajini posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča.

"Nastavljaju se ispadi ekstremista, nekažnjeni akti zastrašivanja", rekao je Putin.

Bela kuća je pre toga objavila da je Obama sinoć u razgovoru pozvao Putina da povuče rusku vojsku sa granica sa Ukrajinom.

Obama je pozvao Rusiju da ponudi pisani odgovor na diplomatsku rezoluciju o ukrajinskoj krizi koju je SAD podnela, javio je AP.

Američki predsednik je izjavio da ukrajinska vlada želi deeskalaciju uprkos ruskom upadu na Krim, navodi AP.

Obama je pozvao Putina da podrži taj stav i prestane da gomila trupe na granici sa Ukrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: